Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ: Η αληθινή ιστορία όπως δεν έχει γραφτεί ποτέ

ΤΩΡΑ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μια φωτογραφία όχι χίλιες λέξεις αλλά ιστορία ζωής πολλών ανθρώπων. Ανθρώπων νέων, τολμηρών, τότε που το σφρίγος της ζωής είναι στο ζενίθ. Τα Μανιατόπουλα εξερευνούσαν το άγνωστο. Η ζωή και ο κίνδυνος δίπλα - δίπλα: Ο λόγος είναι η συνέχεια για τα σπήλαια Διρού που δεν θα τελειώσει αυτή η ιστορία των αυτόπτων μαρτύρων σύντομα.

Επειδή πρέπει να κάνουμε υπεύθυνη εργασία όσο μπορούμε και μάλιστα σε ένα θέμα σημασίας όπως τα Σπήλαια Διρού, οδηγηθήκαμε στις ζωντανές μαρτυρίες ατόμων και φωτογραφήσεις στοιχείων.

Μετά τη διαβεβαίωση του αυτόπτη μάρτυρα μπάρμπα Κώστα Γερασιμάκου (Κοιλάκου) όπως την αναφέραμε στο προηγούμενο φύλλο της «Φωνής της Μάνης», αναζητούμε και άλλους αυτόπτες μάρτυρες και τους παρακαλούμε για λόγους πατριωτικούς από μαζί να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου μας.

Ο εκδότης της εφημερίδας, Νίκος Καλαποθαράκος, με τα ανήψια του, Νικήτα Καλαποθαράκο και Γεώργιο Καλαποθαράκο, από τη Χαρούδα, οι οποίοι σχετικά γνωρίζουν το σπήλαιο. Οδηγηθήκαμε μαζί στην αναζήτηση των γραπτών - φωτογραφικών στοιχείων. Έτσι βρήκαμε ονόματα χτυπημένα με καλέμι πάνω σε σταλαγμίτη. Τα εξής:

Κ.Π. Γερασιμάκος Α.Β. Κοντράρος 1925. Επίσης ΤΣΙΛΙΒΗΣ Κοντράρος

Ένα ασαφές όνομα με χρονολογία 1950 μισοσβησμένο. Επίσης πάνω από τα ονόματα του Κ.Π. Γερασιμάκος, Α.Β. Κοντράρος τα αρχικά κεφαλαία Κ.Η.Τσ. και χρονολογία 1962 που σημαίνουν μάλλον (Κούλης) Κουκούλης - Ηλίας Τσουκαλάς.

Δηλαδή τα ονόματα που έχουν ιστορική σημασία πριν το 1957 είναι:

- Κυριάκος Παναγιώτη Γερασιμάκος
- Ανάργυρος Βασιλείου Κοντράρος
- Τσιλιβής και η χρονολογία 1925

Ο Κυριάκος Γερασιμάκος είναι ο αδερφός του μπάρμπα Κώστα Γερασιμάκου που είναι ακόμη ο μόνος παλιός αυτόπτης μάρτυρας και ήταν πατέρας του Τάκη του Γερασιμάκου. Ο Ανάργυρος Βασιλείου Κοντράρος ήταν γνωστός στρατηγός.

ΠΕΤΡΟΥΝΗΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ
Όπως συζητιέται ο πρώτος που μπήκε μέσα στο σπήλαιο ήταν ο Πετρούνης Αραπάκης το 1894 και το 1896 μπήκε ο Παναγιωτάκης Γερασιμάκος παππούς του Κώστα και άλλοι. Ακόμη γραπτά αποτυπώματα δεν βρήκαμε αλλά μας είπαν ότι έχει πλακωθεί με υλικά (;) το όνομα του Αραπάκη.

Παρακαλούμε όποιος πατριώτης γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο έχει ηθικό χρέος να το διαπιστώσουμε μαζί. Η έρευνα θα συνεχιστεί και θα παρουσιάσουμε κάθε σημαντικό στοιχείο που αφορά τα σπήλαια Διρού. Επίσης υπάρχουν ονόματα όπως: Μ.Σ. Κοιλάκος 1960, Γ.Ε. Διακουμάκος, Π.Σ. 1962.

Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μας που μου τηλεφωνούν για την έρευνα και θα μας δώσουν πολλά άλλα στοιχεία που πιθανόν έχουν αποκρύψει από το φως της δημοσιότητας για να μη παρουσιαστεί η αληθινή ιστορία των σπηλαίων.


Κ.Π. Γερασιμάκος και πάνω Κ.Η. Τσ...(ουκαλάς) 1962

Τσιλιβής - Κοντράρος

Η χρονολογία 1925 και πάνω τα ονόματα Κ.Π. Γερασιμάκος Α.Β. Κοντράρος


Μανιάτικα Επώνυμα ] Μέγας Ναπολέων ] Διασπορά Μανιατών ] Ταίναρον 1... ] Ταίναρον 2... ] Καταγωγή Βενιζέλου 1 ] Αρχαιότητες... ] Καταγωγή Βενιζέλου 2 ] Σπήλαια Διρού 1 ] Αρεόπολη-Μελέτη 1 ] Οι Μανιάτες ] Ο Αρός ] Αρεόπολη-Μελέτη 2 ] Σπήλαια Διρού 2 ] Αλλόφυλοι στη Μάνη ] Ανάπτυξη Δήμων ] Ετυμολογία ονομάτων ] Κότρωνας ] Ξαρμάτωμα ] Νόστιμον Ήμαρ ] [ Αληθινή Ιστορία Διρού ] Η Ψυχή της Μάνης ] Ταινάριος άνθρωπος ] 590 τραγούδια ] Η Μάνη στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ] Από το βάθος... ] Η μάνα μας... ] Μάνη και Καλαμάτα ] Νομός Μάνης ]