Αρχική

O ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΔΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από το βιβλίο του Μιχάλη Γρηγ. Μπατσινίλα «ΟΙ ΜΕΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΤΡΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΟΙΤΥΛΟΥ ΜΑΝΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ». Αθήνα 1999.

Ποίος ήταν άραγε ο πρώτος Μέδικος που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα; Πότε ήλθε; Πώς λεγότανε; Σ’ αυτά τα ερωτηματικά θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις με τα λίγα στοιχεία που διαθέτω.

Ο πρώτος που αναφέρεται στην ιστορία (1342) και φέρεται ως γενάρχης των Μεδίκων της Ελλάδας είναι ο Πέτρος ή Πιέρρος Μέδικος ο Αθηναίος. Το παρατσούκλι ο Αθηναίος με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν γεννήθηκε στην Φλωρεντία ή αλλού, αλλά στην Αθήνα και για να γίνει αυτό έπρεπε η Αθήνα να μην είχε καταληφθεί από τους Καταλανούς, δηλαδή, πριν από τον Μάρτη του 1311. (Οι Καταλανοί νικήθηκαν από τους Φλωρεντινούς το 1385) Άρα ο πατέρας του Πέτρου Μέδικου του Αθηναίου σκοτώθηκε πολεμώντας τους Καταλανούς μαζί με άλλους ιππότες και με τον ηγέτη τους Δούκα των Αθηνών τον Ουάλτερο (Βάλθερο Βριέννιο Α΄Αθηνών) στην μάχη του Βοιωτικού Κηφισού 15 Μάρτη 13111.

Ο πατέρας του Πέτρου Μέδικου, που δεν ξέρω πως λεγότανε ήρθε από την Φλωρεντία το πιθανότερο μαζί με τον Δούκα των Αθηνών Ουάλτερο Βριέννιο (Α΄ Αθηνών) το 1309, τότε αποβιβάσθηκαν με δύο γαλέρες στην Γλαρέτζα της Ηλείας και μετά πήγαν στην Αθήνα.

Ο πρώτος αυτός Μέδικος κουβάλαγε μαζί του το οικόσημό του, που ο γιος του ο Πέτρος η Πιέρρος το άφησε στην ιστορία. Το οικόσημο των Μεδίκων απ’ ότι έχω ήδη αναφέρει πρέπει να φτιάχτηκε μετά το 1250 και οπωσδήποτε το 1282, που οι συντεχνίες κυβέρνησαν την Φλωρεντία.

Κατά των φονική μάχη του Βοιωτικού Κηφισού λίγα μικρά παιδιά γλίτωσαν, μαζί και ο μικρός γιος του Δούκα, που φυγαδεύτηκαν από την Αθήνα με πλοίο για το Ναύπλιο. Τον ανήλικο γιο του Δούκα από τo Ανάπλι η μάννα του τον πηγαίνει στην Νεάπολη της Ιταλίας και από κει στην πατρίδα της την Γαλλία2.

Ο Πέτρος η Πιέρρος Μέδικος ο Αθηναίος μεγάλωσε στ’ Ανάπλι και αργότερα ο γιος του σκοτωμένου Δούκα, ο κληρονόμος του Δουκάτου Ουάλτερος Βριέννιος (Β΄ Αθηνών) τον εμπιστεύθηκε ως αντικαταστάτη του.

Τότε που εμφανίζονται στο προσκήνιο της ιστορίας οι Μέδικοι της Ελλάδας, ακόμη δεν είχαν φτάσει στο Δουκικό θρόνο οι Μέδικοι της Φλωρεντίας.

Παραπομπές
1.
WILLIAM MILLER, «Η Φραγκοκρατία στην Ελλάδα», σελ. 283-288. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, «Βριέννιος Βάλθερος Γ΄ (Α΄ Αθηνών)» τόμ. Ζ΄, σελ. 784. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, «Αθήναι», τόμ. Β΄,σελ. 96.
2. WILLIAM MILLER, «Η Φραγκοκρατία στην Ελλάδα», σελ. 287.


Ο Σύλλογός μας ] Το Οικόσημο ] Καταγωγή ] Οικόσημο ] [ 1ος Μέδικος ] Γενάρχης ] Ιστορικά στοιχεία ] Νικόλαος ] Πιέρρος ο Αθηναίος ] Διασπορά ] Άφιξη ] Πέτρος Β' ] Παραπληροφόρηση ] Καταγωγή Αδελφών ] Οικισμοί εγκατ/σης ] Μεγάλη γιορτή ] Προέλευση εθίμου ] Χρονολογίες ] Μέδικοι Διασποράς ] Οίτυλο - Γεωγραφία ] Αρχαιότητα ] Βυζάντιο 330-1204 ] Φραγκοκρατία ] Βυζάντιο 1262-1453 ] Τουρκοκρατία ] Αρχ/γικά ευρήματα ] Εκκλησίες Οιτύλου ] Πρ. Δημοκρατίας ]