Αρχική

Ο πρόεδρος Δημοκρατίας έχει κάνει έως τώρα τρεις επισκέψεις στην Μάνη.

Η πρώτη επίσκεψή του έγινε την Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997 και ώρα 10 π.μ. στο Οίτυλο. Εκεί έγινε επίσημη υποδοχή του προέδρου με άγημα στην κεντρική πλατεία (Καμπινάρα), με τον μητροπολίτη Γυθείου και Οιτύλου, με τους βουλευτές και τους πολιτευτές του νομού Λακωνίας, με τον νομάρχη κύριο Αποστολάκο και τον δήμαρχο του Οιτύλου κύριο Πέτρο Σπανέα με το διοικητικό συμβούλιο και όλους τους κατοίκους.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στην ομιλία του είπε ότι διατηρεί πληροφορία ότι κατάγεται από τους Στεφανοπουλιάνους του Οιτύλου. Στην επίσκεψή του στο δημαρχείο του Οιτύλου ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του συλλόγου των Στεφανοπουλαίων του πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα.

Για την επίσκεψή του ο Μιχάλης Μπατσινίλας έγραψε ένα ποίημα και εξιστορεί τα γεγονότα. Επίσης κατά την διάρκεια της επίσκεψης ξενάγησε για λίγο τον πρόεδρο στο ιστορικό Οίτυλο, περπατώντας στα καντούνια του.

Ακολούθως ο πρόεδρος επισκέφτηκε την Αρεόπολη, το Γύθειο και άλλα χωριά του νομού Λακωνίας.

Από την επίσκεψη στο Οίτυλο
stefanopoulos01.JPG (29484 bytes) stefanopoulos02.JPG (22434 bytes) stefanopoulos03.JPG (19241 bytes) stefanopoulos04.JPG (23810 bytes)
stefanopoulos05.JPG (31735 bytes) stefanopoulos06.JPG (34130 bytes) stefanopoulos07.JPG (60134 bytes) stefanopoulos08.JPG (38391 bytes)
Το φωτογραφικό υλικό της επίσκεψης του κ. Προέδρου στο Οίτυλο, είναι από το αρχείο του κ. Μιχάλη Μπατσινίλα.

Η δεύτερη επίσκεψη του προέδρου έγινε στη Αρεόπολη και έμεινε στο παραδοσιακό ξενοδοχείο του Πέτρουλα στο Λιμένι.

«Από την ανυπότακτη Μάνη έλκω την καταγωγή μου»
είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΜΑΝΗ

Στη παραθαλάσσια ταβέρνα του Τάκη Καλαποθάκη παρακάθησαν σε δείπνο που παρέθεσε ο κ. Νομάρχης Γρ. Αποστολάκος. Εκεί ανέμεναν τον κ. Στεφανόπουλο οι Βουλευτές κ. Αθ. Δαβάκης, κ. Παν. Σκανδαλάκης, ο κ. Νομάρχης, οι Δήμαρχοι Οιτύλου και Αν. Μάνης Πετ. Ανδρεάκος και Παν. Τσιριγώτης, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ματάλας, ο Αντιδήμαρχος Γυθείου κ. Φραγκιάς, ο κ Ν. Ανδρείκος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Γ. Νίκας, ο κ. Λαζάρης, ο κ. Φλωράκος, Αστυνομικές Αρχές και άλλοι.

Επισκέφθηκε ο κ. Στεφανόπουλος το Δημαρχείο Οιτύλου και ο Δήμαρχος του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα. Στο λόγο του ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η μακρινή καταγωγή του είναι από την οικογένεια των Στεφανόπουλων του Οιτύλου, καθώς επίσης ότι «η ιστορική Μάνη θα είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο ιστορικά αλλά και σύγχρονα τουριστικά, διότι έχει διατηρήσει την παράδοση που πρέπει οι ίδιοι οι Μανιάτες να περιφρουρήσουν». Εκπρόσωποι της πόλης του Οιτύλου του είπαν την ιστορία της οικογένειας των Στεφανοπουλαίων.

Ρεπορτάζ από την επίσκεψη, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας
"Η Φωνή της Μάνης"

 

Η τρίτη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2002 στην επίσημη εορτή των Μανιατών για την έναρξη του αγώνα της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό.

Παρουσίαση της επίσκεψης και φωτογραφικό υλικό, στην ιστοσελίδα
της Μάνης


Ο Σύλλογός μας ] Το Οικόσημο ] Καταγωγή ] Οικόσημο ] 1ος Μέδικος ] Γενάρχης ] Ιστορικά στοιχεία ] Νικόλαος ] Πιέρρος ο Αθηναίος ] Διασπορά ] Άφιξη ] Πέτρος Β' ] Παραπληροφόρηση ] Καταγωγή Αδελφών ] Οικισμοί εγκατ/σης ] Μεγάλη γιορτή ] Προέλευση εθίμου ] Χρονολογίες ] Μέδικοι Διασποράς ] Οίτυλο - Γεωγραφία ] Αρχαιότητα ] Βυζάντιο 330-1204 ] Φραγκοκρατία ] Βυζάντιο 1262-1453 ] Τουρκοκρατία ] Αρχ/γικά ευρήματα ] Εκκλησίες Οιτύλου ] [ Πρ. Δημοκρατίας ]