Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Πειραιά και μέλος της Επιτροπής κ. Αναστάσιος Κάρλες

Αγαπητές Συμπατριώτισσες και Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τις εργασίες του δεύτερου Μανιάτικου Συνεδρίου που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης.
Χαίρομαι που οι συμπατριώτισσές μου πήραν μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία και προχώρησαν στη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου που στόχος του είναι η συζήτηση των προβλημάτων της Μάνης, η ανάδειξη τους, αλλά και η αναπτυξιακή της πορεία.

Η Πατρίδα μας η Μάνη έχει να επιδείξει μια Ιστορία ξεχωριστή. Μια Ιστορία πλούσια σε αγώνες και μεγάλες μάχες για να προασπίσει την ανεξαρτησία και την περηφάνια της. Με σθένος ξακουστό και δυνάμεις ανεξάντλητες, η Πατρίδα μας έγραψε με τον πλέον λαμπρό τρόπο την δική της Ιστορία μέσα στους αιώνες.
Είναι χρέος όλων μας όχι μόνο να κρατήσουμε ζωντανή την Ιστορία και την ιδιαίτερη παράδοση του Τόπου μας, αλλά να βρούμε τρόπους για να την ισχυροποιήσουμε στη σύγχρονη εποχή.

Τα προβλήματα της Ελληνικής περιφέρειας είναι πολλά και πολλές φορές κοινά ανά την Ελλάδα. Η Αθηνοκεντρική νοοτροπία που τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειας, έχει αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης. Είναι επιτακτική η ανάγκη μια ευρείας και ρεαλιστικής καταγραφής των προβλημάτων της Μάνης, προκειμένου να εξευρεθεί μια αναπτυξιακή πολιτική προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της Μάνης.

Η Μάνη είναι ένας Τόπος ευλογημένος . Είναι ένας Τόπος που μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε σημαντικό οικονομικό και τουριστικό πόλο.
Ήδη αποτελεί έναν από τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα. Ελπίζω τα επόμενα χρόνια η ομορφιά του ιδιαίτερου Τοπίου της να συνεχίσει να προσελκύει χιλιάδες τουριστών. Πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ρόλος των κοινοτήτων των Μανιατών σε όλη την Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός για την προσέλκυση τουριστών από το εσωτερικό της Χώρας και ιδιαίτερα η κοινότητα των Μανιατών στον Πειραιά έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ισχυρή και δραστήρια προς αυτήν την κατεύθυνση. Με τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρονται αλλά και με τη σωστή διαφημιστική πολιτική, μπορούμε να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά την τουριστική κίνηση της Μάνης. Φυσικά όλα αυτά πρέπει να γίνουν με αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους ανοικοδόμησης, αλλά και σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της Μάνης.

Η προσέλευση επενδύσεων που θα έχουν ως στόχο την ισχυροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκων είναι μονόδρομος. Η επιλογή του να μένει κανείς μόνιμα στη Μάνη και να έχει αξιόλογες επαγγελματικές δυνατότητες, μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε, φτάνει να το πιστέψουμε και να το επιδιώξουμε με πάθος και σθένος.

Άλλωστε εμείς οι Μανιάτες φημιζόμαστε για τον δυναμισμό την ευρηματικότητα και το πείσμα μας.
Θέλω για άλλη μια φορά να εξάρω την πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης, που εδώ και επτά χρόνια, με πλήθος εκδηλώσεων κρατάει την επαφή με τις ρίζες μας. Προβάλλει τον πολιτισμό μας αλλά και ευαισθητοποιεί τους πολίτες.

Επίσης θα ήθελα ως Αναπληρωτής Δήμαρχος Πειραιά να προτείνω στους συμπατριώτες μου Δημάρχους, τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής επενδυτικής

  • Να αντλεί πόρους εναλλασσόμενη σε προγράμματα Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθείας ( 131 Ανεξάρτητα Κοινοτικά Προγράμματα) χρηματοδοτώντας αντίστοιχα έργα και δράσεις για τις περιοχές που καλύπτουν οι ως άνω δήμοι.

  • Να εντάσσεται σε προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από τον 3699 / 2004, που ενισχύει επενδυτικές δραστηριότητες σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

  • Να αναθέτει ή να εκπονεί η ίδια τις αντίστοιχες μελέτες, την προ ένταξη έργων και δράσεων τα ανωτέρω χρηματοδοτικά έργα.

Χρήσιμες και αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχή λειτουργία της αναπτυξιακής εταιρείας, να γίνει η αποτίμηση της περιουσίας των καθ΄ έκαστα δήμων.
Να συνταχθεί στους καθ΄ έκαστα δήμους, ένα τετραετές τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα 2006 - 2009 και όλα αυτά με τη βοήθεια του Δήμου Πειραιά, ο οποίος έχει την τεχνογνωσία και διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.

Εύχομαι η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, να έχει κάθε επιτυχία για το καλό της Μάνης.

Σας ευχαριστώ


[κα Κιτσοπανίδου] [κα Μουσταφέλλου] [κ. Κάρλες] [κ. Χονδροκούκης] [κ. Αγγελόπουλος] [κ. Κουβάτσος] [κ. Βρεττάκος] [κα Κυβέλου] [κα Ξανθάκη] [κ. Τσιαμίτας] [Χαιρετισμοί] [κ. Καλαποθαράκος] [κ. Βενιζελέας] [κ. Ανδρεάκος] [κα Μιχαλέα] [κ. Γεωργόπουλος] [κ. Λαζαράκος] [κ. Μπόφος] [κ. Δημακόγιαννης] [κα Ρίτσου-Σκλαβούνου] [κ. Πουλατζάς] [Προτάσεις]