Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

Ο Εκδότης - Δημοσιογράφος και Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής
κ. Νικόλαος Καλαποθαράκος

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Χαιρετίζω τις εργασίες του 2ου Μανιάτικου Συνεδρίου και αυτό που έχω να πω είναι: κάθε χρόνο και καλύτερα όσο αφορά τη διοργάνωση του Συνεδρίου και τη συμμετοχή των εκπροσώπων της πολιτείας που ήταν σε υψηλό επίπεδο. Αλλά και η ενημέρωση και ο προβληματισμός επίσης κινήθηκε στα σημερινά πλαίσια και φώτισε νέες πτυχές των προβλημάτων.

Εγώ θα κάνω παρουσίαση του προβλήματος «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ».
Κατ΄ αρχήν είμαι υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας που μία από αυτές είναι η Αιολική. Αλλά θα πρέπει να συγκρίνουμε συγκεκριμένα τι ωφελούν και τι ζημιώνουν οι ανεμογεννήτριες στον Τόπο που θα στηθούν.

Όσο αφορά τη Μάνη εκείνο που μπορεί να πουλήσει και να ελκύσει τους επισκέπτες είναι η πολιτισμική της κληρονομιά που θα δώσει ανάπτυξη σε ένα ειδικό τουρισμό. Τον πολιτιστικό, επιστημονικό, Ιστορικό, φυσιολατρικό τουρισμό.

Οι ανεμογεννήτριες θα βιομηχανοποιήσουν το Τοπίο και θα αποτρέψουν τον Τουρισμό.

Η Μάνη έχει όμως μια ιδιαιτερότητα. Τα βουνά και τα λαγκάδια της που πάνω σε αυτά χτίστηκαν οι 96 παραδοσιακοί οικισμοί και 1.000 εκκλησίες και θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση «Ανοιχτό Μουσείο». Είναι αναπόσπαστα στοιχεία του πολιτισμού της.

Οι εκκλησίες, τα καλντερίμια, τα διάσπαρτα αρχαία μνημεία , τα σπήλαια και οι ακτές, τα ξεμόνια, οι μεγαλιθικοί οικισμοί, είναι μια ενιαία ενότητα.

Ιδιαίτερα το άγονο, άνυδρο τοπίο με τα απροσπέλαστα πέτρινα βουνά της, που σαν βιγλάτορες ήλεγχαν και απέτρεπαν κάθε φιλόδοξο κατακτητή. Είναι εκείνα τα αφιλόξενα βουνά που κράτησαν Ελεύθερη τη Μάνη.

Γιατί όλη η Μάνη είναι ένα πέτρινο φρούριο. Πάνω σε αυτό το άγονο και άνυδρο έδαφός της αναπτύχθηκε ο Ιδιαίτερος Μανιάτικος Πολιτισμός των Πύργων, των Γδικιωμών, του Μοιρολογιού, των Μανιατισσών Γυναικών και των Ελεύθερων Πολεμιστών.

Τα πέτρινα βουνά είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων. Είναι εκείνα τα βουνά που διαμόρφωσαν την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της Μάνης.

   Σ΄ αυτά τα όρη φύγανε οι παλαιοί Σπαρτιάτες
   και είναι αυτά που λέγονται την σήμερα Μανιάτες
   Για να φυλάγουν την ζωήν και την ελευθερίαν
   έχτισαν χώρες και βουνά και περισσά χωρία.

Όσο για την πρόταση του Δημάρχου κ. Πέτρου Ανδρεάκου και την ομόφωνη απόφαση του Δήμου Οιτύλου για τα αιολικά πάρκα που τη χαρακτήρισε ηρωική, έχω να απαντήσω ότι:

Οι προτάσεις του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να γίνουν αιολικά πάρκα στη Μάνη και αυτό επιθυμούν. Αλλά άλλοι ευαίσθητοι που αγαπάνε τη Μάνη και το μέλλον της θα αγωνισθούν να μη γίνουν.

Το ηρωικό και ιστορικό της απόφασης που μας είπε ο κ. Ανδρεάκος, αφορά άλλα μυαλά. Διότι το ηρωικό και ιστορικό αφορά πράξεις ωφέλιμες για τον Τόπο και όχι αποφάσεις που δεν θα γίνουν γιατί καταστρέφουν το μέλλον του Τόπου!

Σας ευχαριστώ


[κα Κιτσοπανίδου] [κα Μουσταφέλλου] [κ. Κάρλες] [κ. Χονδροκούκης] [κ. Αγγελόπουλος] [κ. Κουβάτσος] [κ. Βρεττάκος] [κα Κυβέλου] [κα Ξανθάκη] [κ. Τσιαμίτας] [Χαιρετισμοί] [κ. Καλαποθαράκος] [κ. Βενιζελέας] [κ. Ανδρεάκος] [κα Μιχαλέα] [κ. Γεωργόπουλος] [κ. Λαζαράκος] [κ. Μπόφος] [κ. Δημακόγιαννης] [κα Ρίτσου-Σκλαβούνου] [κ. Πουλατζάς] [Προτάσεις]