Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

H Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης «Π.Ε.Γ.Μ.»
κ. Γιώτα Ρίτσου - Σκλαβούνου

Αγαπητές Συμπατριώτισσες, Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Αγαπητές Φίλες , Αγαπητοί Φίλοι,

Φθάνοντας σχεδόν στο τέλος των εργασιών του 2ου Συνεδρίου μας, θα ήθελα εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης, να ευχαριστήσω και πάλι θερμά όλους τους Φορείς που συμμετείχαν στο Πρόγραμμά του και τίμησαν τις εργασίες του με τους χαιρετισμούς τους, τις εισηγήσεις τους , τις προτάσεις των Συλλόγων τους, όλα τα Μέλη και τους φίλους της Ένωσης.

Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Καλλίνικο και τον εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γυθείου , Οιτύλου και Πάσης Μάνης, τον Αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκο για τις ευλογίες τους.

Θέλω να ευχαριστήσω τους Χορηγούς μας από τα υπουργεία: Πολιτισμού την κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, Οικονομικών κ. Χρήστο Φώλια, Αμυνας κ. Βασίλειο Μιχαλολιάκο, Εξωτερικών κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη για την συμπαράστασή τους και τη θετική τους εισήγηση στην επιχορήγηση του Συνεδρίου μας. Τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Χρήστο Αγραπίδη, τον Πρόεδρο της ΔΕΠΕΠ κ. Ηλία Χονδροκούκη, τον Πρόεδρο της ΔΕΠΑΠ κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο που βρίσκονται πάντα δίπλα μας.

Τους επιφανείς Μανιάτες και Φίλους της Μάνης που συμμετείχαν ως Τιμητική Επιτροπή στην πρόσκλησή μας.

Ξεχωριστή συμμετοχή και συμπαράσταση είχαμε από τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και τους άλλους πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Την Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Αγγέλα Αβούρη, την οποία τιμήσαμε στο προσυνέδριο στην Καρδαμύλη, ως την πρώτη γυναίκα περιφερειάρχη Πελοποννήσου και της ευχόμαστε καλή δύναμη.

Τον Ευρωβουλευτή και τ. Υπουργό κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη με τον οποίο θα διοργανώσουμε εκδήλωση για την προβολή της Μάνης και των Μανιάτικων προϊόντων στην Ευρώπη.

Τις εκπροσώπους από τις Γραμματείες Γυναικών των Κομμάτων κ.κ. Κατερίνα Παπακώστα, Μαρία Ζερβάκη, Καίτη Φειδάκη και Φιλιώ Πολυμενάκου που σίγουρα θα έχουμε και στη συνέχεια μια επικοδομοιτική συνεργασία..

Τον συνεργάτη μας κ. Γεώργιο Βενιζελέα για την προβολή της Μάνης που μας παρουσίασε με διαφάνειες και σήμερα δείχνοντας την μεγάλη του αγάπη για την ιδιαίτερη Πατρίδα.

Την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου:
Τους καθηγητές και Επίτιμα Μέλη της Ένωσής μας, τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μιχάλη Πουλαντζά και τη Γεν. Γραμματέα κ. Μαρία Μαντουβάλου, οι οποίοι πάντα υποστηρίζουν τις εκδηλώσεις μας και συμβάλλουν με την προσωπικότητα και τις γνώσεις τους στην επιτυχία τους. Τον Αναπλ. Δήμαρχο Πειραιά και ’ Αντιπρόεδρο της Ο.Ε. κ. Αναστάσιο Κάρλε καθώς και όλα τα Μέλη της Ο.Ε. από το Δήμο Πειραιά . Την εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών κ. Ρένα Κιτσοπανίδου και την Πρόεδρο της Παλλακωνικής Ενώσεως κ. Ειρήνη Μουσταφέλου. Τους εκπροσώπους από τις Ενώσεις και τους Συλλόγους, από τα Μ.Μ.Ε. και από τον χώρο των Γραμμάτων, οι οποίοι συμμετείχαν και εργάσθηκαν για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.
Τον συγγραφέα και δημοσιογράφο και Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γεώργιο Δημακόγιαννη για την παρουσίαση της έκθεσης του Μανιάτικου βιβλίου, καθώς και τη Ζωγράφο κ. Ελένη Ζαβαλάκου για την έκθεση ζωγραφικής με Μανιάτικα τοπία.

Το χορευτικό συγκρότημα από την Αερόπολη του κ. Βασιλάκου, που ήλθε να χορέψει τους παραδοσιακούς χορούς μας.

Στην 1η ενότητα παρακολουθήσαμε τις εισηγήσεις που μας ανέπτυξαν οι αρμόδιοι Πολιτικοί Φορείς από τη Λακωνία και Μεσσηνία.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών - Απόδημου Ελληνισμού κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

Ο Νομάρχης Λακωνίας κ. Κώστας Φούρκας και οι Δήμαρχοι Γυθείου κ. Πέτρος Τζωρτζάκης, Οιτύλου κ. Πέτρος Ανδρεάκος, Αν. Μάνης κ. Παναγιώτης Τσιριγώτης, Λεύκτρου κ. Ιωάννης Μαραμπέας και Αβίας κ. Παναγιώτης Μπασάκος οι οποίοι συμμετείχαν και στις εργασίες του προσυνεδρίου στην Καρδαμύλη και πάντα συνεργάζονται και υποστηρίζουν τις εκδηλώσεις μας, παρά την απόσταση και τις άλλες πολλαπλές ανειλημμένες υποχρεώσεις τους, γιατί πιστεύουν όπως μας είπαν, αφενός ότι το θεωρούν χρέος τους και αφετέρου γιατί πιστεύουν ότι όλοι μαζί παράγουμε πολιτιστικό έργο, που συμβάλει θετικά στις δικές τους μεγάλες προσπάθειες .

Η άριστη συνεργασία (εδώ και 7 χρόνια) που έχει ξεκινήσει από την ίδρυση της η Π.Ε.Γ.Μ. με τους πολιτικούς φορείς της Μάνης, έχει να μας επιδείξει τα τελευταία χρόνια μια πολιτική όσο και πολιτιστική δραστηριότητα, που δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για τον Τόπο μας, κάνοντας σημαντικές προόδους στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ηρωική αλλά παραμελημένη Μάνη μας.

Επίσης παρατηρούμε ότι ενδιαφέρονται να συνεργασθούν από κοινού με τους πολιτιστικούς και τους άλλους φορείς, που σκοπό έχουν να διατηρήσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ιδιαίτερης Πατρίδας μας και να ενδιαφερθούν για την ανάπτυξή της, ακούγοντας τις προτάσεις τους και τους προβληματισμούς τους.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα μπροστά.

Εκ μέρους του Δ.Σ. και των Παραρτημάτων της Ένωσής μας που δραστηριοποιούνται στη Λακωνία και Μεσσηνία, θέλω να ευχαριστήσω και πάλι μέσα από το Συνέδριό μας, τους τοπικούς φορείς που υποστηρίζουν τις προσπάθειες τους.

Στη 2η ενότητα είχαμε τις τοποθετήσεις της οργανωτικής επιτροπής και των εκπροσώπων των Συλλόγων.

Με πολύ συγκίνηση παρακολουθήσαμε τις τοποθετήσεις τους, που μέσα από αυτές διαφαινότανε η αγωνία τους (για τη διατήρηση του πολιτισμού και των μνημείων της Μάνης, οδοποιία, περιβάλλον, ΝΕΡΟ κ.α.) γι΄ αυτήν την Περιοχή που τους άφησαν οι πατεράδες τους και που τόσα έχει προσφέρει, αλλά στερείτε βασικές ανάγκες για την διαβίωση των κατοίκων της ακόμα και σήμερα, στον 21ο αιώνα.

Τονίσθηκε ιδιαίτερα η ερήμωση της Μάνης και η άμεση και επιτακτική ανάγκη της επιστροφής των Μανιατών στον Τόπο τους. Πιστεύουμε ότι μέσα από τη διαδημοτική συνεργασία που προτάθηκε, θα υπάρξει πιο συλλογική και πιο εμπεριστατωμένη προσπάθεια, η οποία θα αποδώσει πολλά οφέλη όχι μόνο για όσους κατοικούν στη Μάνη, στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και για όσους κατοικούν στην Αλλοδαπή.

Θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά σε δύο σημεία:

Στο 1ο Συνέδριο πριν τέσσερα χρόνια, είχαμε ενημερώσει τους φορείς που συμμετείχαν στις εργασίες του, για τους σκοπούς και τις θέσεις της

Π.Ε.Γ.Μ. και είχαμε σημειώσει, ότι οι δραστηριότητες της Ένωσής μας, όπως επίσης και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων, μπορούν να παίξουν σημαντικό ιστορικό ρόλο όχι μόνο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ιστορία, τη λαογραφία, τη γλώσσα και τα μνημεία της Μάνης, αλλά και στη κοινωνικοπολιτική εξέλιξη της Χώρας μας και στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.(υγεία, παιδεία, περιβάλλον, ανεργία, ναρκωτικά, ισότητα, οικογενειακό προγραμματισμό, οικονομία, διασφάλιση της ειρήνης, εξάλειψη της βίας, συνεργασία με τους φορείς της κοινωνικής πολιτικής, την πρόνοια, την εκκλησία κ.α,) θέσεις τις οποίες εκθέσαμε μέσα από τις εκδηλώσεις μας . Εκδηλώσεις που διοργανώσαμε στη Μάνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Στον Πειραιά που είναι η έδρα της Ένωσής μας και φέτος εορτάζει τα 170 χρόνια του. Τον Πειραιά που φιλοξένησε στη μεγάλη θερμή αγκαλιά του, Κρητικούς, Υδραίους, Σπετσιώτες, Αρκάδες, Μικρασιάτες και Μανιάτες, που έκαναν δεύτερη Πατρίδα τους.

Είναι ο Τόπος που οι νεότεροι Μανιάτες χάραξαν και αυτοί με τη σειρά τους, μια λαμπρή πορεία στον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης, του πολιτισμού και της πολιτικής. Πολλές και πολλούς εκλεκτούς Μανιάτισσες και Μανιάτες είχαμε τη χαρά και την τιμή να κοσμούν την πρόσκληση, το πρόγραμμα και τις εργασίες του Συνεδρίου μας.

Στο προσυνέδριο αναφερθήκαμε εκτός των άλλων και στην επανέκδοση του χρονολογίου από τη Βουλή όπου δικαιώθηκε η ιστορική μνήμη και η προσπάθεια που συνεχίζεται για να συμπεριληφθούν οι νικηφόρες μάχες: Βέργας, Διρού, Πολυαράβου και 17 Μαρτίου, στα σχολικά βιβλία.

Σήμερα με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ακούσαμε από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλό, ο οποίος μας μετάφερε το μήνυμα της Υπουργού κ. Μαριέττας Γιαννάκου, ότι έχει ληφθεί θετική απόφαση για το αίτημά μας.

Θεωρώ ότι είναι μια από τις πιο μεγάλες και επιτυχημένες προσπάθειες της Ένωσής μας, και αυτό βεβαίως το χρωστάμε στην επιτροπή πρωτοβουλίας, η οποία συστάθηκε μετά από πρόταση του Υφυπουργού κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη και ορίσθηκε ως πρόεδρος ο εκλεκτός μας συμπατριώτης Ακαδημαϊκός κ. Γρηγόριος Σκαλκέας καθώς και στους συνεργαζόμενους φορείς (Βουλευτές, Νομάρχες Δημάρχους, Συλλόγους, εκπαιδευτικούς, εκκλησία, κ.λ.π.), που λειτούργησαν άμεσα και μαζικά για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Για άλλη μια φορά θέλω πω σε όλους συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Επίσης στις εργασίες του προσυνεδρίου συζητήθηκαν και κοινωνικά θέματα. Μεταξύ των άλλων καταθέσαμε την πρόταση για την συνταξιοδότηση στις γυναίκες που δεν παίρνουν καθόλου σύνταξη.

Σας καταθέτουμε μαζί με τις προτάσεις του 1ου Συνεδρίου: (τον ανδριάντα της Μανιάτισσας στον Πειραιά, την 24η -Μάχη Διρού, ως ημερομηνία εορτασμού της Ελληνίδας Ηρωίδας Γυναίκας, την ίδρυση Συνομοσπονδίας κ.λ.π.).

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους δύο Δημάρχους, Οιτύλου κ. Πέτρο Ανδρεάκο και Αβίας κ. Παναγιώτη Μπασάκο που έμειναν μέχρι το τέλος των εργασιών και έδωσαν τις επεξηγήσεις τους σε σοβαρά θέματα που αφορούν την περιοχή (όπως σπήλαια, αιολικά πάρκα, τουρισμός κ.α.).

Τον Νομαρχιακό Σύμβουλο Πειραιά κ. Δρακούλη Βρεττάκο, τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και τους εκπροσώπους των Συλλόγων, για τις σημαντικές παρατηρήσεις και τοποθετήσεις τους, καθώς και όλους εσάς που αγωνίζεσθε για το καλό της Μάνης μας.

Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα δουλέψουμε από κοινού για ότι καλύτερο για τη Μάνη και τη Μανιάτισσα, για να πάρει ότι της αξίζει και ότι έχει στερηθεί τόσα χρόνια.

Επίσης θα ήθελα εκ μέρους της Π.Ε.Γ.Μ. να δώσω μια υπόσχεση.

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε, (αφού μας δοθούν οι επιχορηγήσεις από τα υπουργεία), την πρόταση που συμπεριλάβαμε στο ψήφισμα του 1ου Συνεδρίου και δεν έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί «να τοποθετήσουμε, μετά από συνεννοήσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον ανδριάντα της Μανιάτισσας στον Πειραιά».

Σας ευχαριστώ θερμά


[κα Κιτσοπανίδου] [κα Μουσταφέλλου] [κ. Κάρλες] [κ. Χονδροκούκης] [κ. Αγγελόπουλος] [κ. Κουβάτσος] [κ. Βρεττάκος] [κα Κυβέλου] [κα Ξανθάκη] [κ. Τσιαμίτας] [Χαιρετισμοί] [κ. Καλαποθαράκος] [κ. Βενιζελέας] [κ. Ανδρεάκος] [κα Μιχαλέα] [κ. Γεωργόπουλος] [κ. Λαζαράκος] [κ. Μπόφος] [κ. Δημακόγιαννης] [κα Ρίτσου-Σκλαβούνου] [κ. Πουλατζάς] [Προτάσεις]