Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

Ο Συγγραφέας και Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γεώργιος Βενιζελέας

Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να μιλάνε οι Μανιάτες και οι διαχειριστές της εξουσίας να ακούσουν και να μιλήσουν στο τέλος. Στο προηγούμενο συνέδριο που έγινε το 2001, βάλαμε στόχους που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Ένας από τους στόχος ήταν η προώθηση των ήπιων μορφών τουρισμού, όπως: σπηλαιολογικός και καταδυτικός τουρισμός, δίκτυο μονοπατιών, φαράγγια, ενδημικά φυτά κλπ., δηλαδή πρέπει να αναπτυχθούν οι ειδικές μορφές τουρισμού.

Στο Δήμο Λεύκτρου έχουν σηματοδοτηθεί κάποια μονοπάτια αλλά όχι όλα. Η Μάνη έχει 330 χλμ. πεζοπορικών διαδρομών. Σε τι διαφέρουν από άλλες περιοχές της πατρίδας μας; Στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι δεν υπάρχει διαδρομή στη Μάνη που να μην συναντάμε εκκλησάκια, πύργους, γεφύρια, ενδημικά φυτά και γενικότερα πολιτιστικά μνημεία.

Το Κάβο Γκρόσσο είναι εξαιρετικό και πρόσφατα με μια ομάδα πεζοπόρων σηματοδοτήσαμε τη διαδρομή με σπρέι, ώστε να προσελκύσουμε τους Αθηναϊκούς πεζοπορικούς Συλλόγους. Αυτό όμως δεν φτάνει. Πρέπει να γίνει οργανωμένη σήμανση και προβολή με κατάλληλα έντυπα.

Ο κος Μπασάκος έχει τοποθετήσει σιδερένια σκαλιά σε μερικά σημεία στο φαράγγι του Ριντόμου, αλλά πρέπει να προχωρήσει και στη σήμανση των άλλων μονοπατιών, καθώς και να φροντίσει για τη συντήρηση του καλντεριμιού «Μπίλιοβο» που θεωρείται ανάμεσα στα πέντε καλύτερα καλντερίμια της Ελλάδας.

Πρέπει επιτέλους να ενδιαφερθούν οι Δήμαρχοι, αλλά και οι επαγγελματίες της κάθε περιοχής, γιατί έτσι θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και μάλιστα με ποιοτικό τουρισμό.

Φέτος το καλοκαίρι έγινε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το παγκόσμιο σπηλαιολογικό συνέδριο και ορισμένοι σύνεδροι επισκέφθηκαν τα σπήλαια της Μάνης, όχι μόνο του Δυρού, με πρωτοβουλία του τοπικού Σπηλαιολογικού Ομίλου «του Ποσειδώνα». Θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι αν υπήρχε υποστήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το Σεπτέμβριο ο εν λόγω Σύλλογος φιλοξένησε 20 Ιταλούς επιστήμονες σπηλαιοκαταδύτες, οι οποίοι πήραν δείγματα της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας για μελέτη σε Πανεπιστήμιο.

Όλες αυτές οι προσπάθειες πρέπει να υποστηριχθούν από όλους μας.

Ευχαριστώ.


[κα Κιτσοπανίδου] [κα Μουσταφέλλου] [κ. Κάρλες] [κ. Χονδροκούκης] [κ. Αγγελόπουλος] [κ. Κουβάτσος] [κ. Βρεττάκος] [κα Κυβέλου] [κα Ξανθάκη] [κ. Τσιαμίτας] [Χαιρετισμοί] [κ. Καλαποθαράκος] [κ. Βενιζελέας] [κ. Ανδρεάκος] [κα Μιχαλέα] [κ. Γεωργόπουλος] [κ. Λαζαράκος] [κ. Μπόφος] [κ. Δημακόγιαννης] [κα Ρίτσου-Σκλαβούνου] [κ. Πουλατζάς] [Προτάσεις]