Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μανιατών Καλαμάτας κ. Γεώργιος Τσιαμίτας

Ευχαριστώ θερμά την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης για την τιμητική της πρόσκληση.

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, της βουλής των Ελλήνων, της περιφέρειας Πελοποννήσου, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Αγαπητοί μου Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες

Σας είναι γνωστό κυρίες και κύριοι ότι, ο μεγάλος θεός έχει αδικήσει ολίγον τι τη Μάνη, από απόψεως παραγωγικού εδάφους, αλλά ταυτόχρονα την έχει προικίσει με τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Αυτά τα τοπία πρέπει ν' αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε για να μην αισθάνονται αδικημένοι και από εμάς οι λίγοι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και να μπορέσουν τα πετροχώραφα της Μάνης να επιβιώσουν χρονικά.

Γνωρίζουμε όλοι ότι, η Μάνη προσέφερε πολλά για την ανασύσταση του Ελληνικού κράτους και εισέπραξε ολίγα ή ελάχιστα.

Λέγεται πολύ σωστά ότι, η μορφολογία του σκληρού και άγριου τοπίου της Μάνης διαμορφώνει ανάλογους χαρακτήρες.

Χρειάζεται δρόμους σύνδεσης του κάθε χωριού με τα όμορά του (γειτονικά) και όχι να πρέπει να προσπεράσεις 4 ή 5 χωριά για να πας στο διπλανό σου χωριό.

Χρειάζεται πολεοδόμηση των παραλιακών οικισμών, γιατί εκεί, όπως είναι γνωστό, προβαδίζει η ανοικοδόμηση της ρυμοτόμησης και η αναρχία στο μεγαλείο της, και είναι προφανής και η έλλειψη των απαιτούμενων δημόσιων χώρων (πλατειών, πάρκων, ευρύχωρων δρόμων, χώρων στάθμευσης κλπ.) Χρειάζονται κάποια λιμενικά έργα, μαρίνες κ.α.

Χρειάζονται σήμερα τέτοιοι ανυποχώρητοι χαρακτήρες, με την καλή έννοια, για να διεκδικήσουν την πρόοδο της περιοχής, ώστε να μπορέσουν έστω και λίγοι Μανιάτες να μείνουν στα χώματά τους.
Χρειάζονται Μανιάτες με μανιάτικο πείσμα για να μπορέσει αυτός ο τόπος να επιβιώσει.

Χρειάζεται η αποπεράτωση του δρόμου Μηλιάς - Γιάτρισσας για να συνδεθεί μ΄ ένα δεύτερο δρόμο η Μεσσηνιακή με τη Λακωνική Μάνη. Χρειάζεται να ληφθούν κάποια μέτρα τυποποίησης του λαδιού, του υπέροχου και μοναδικού αυτού προϊόντος της Μάνης, ώστε να δυναμώσει σε κάποιο βαθμό το εισόδημα του αγρότη.

Χρειάζονται κάποιοι (λίγοι βέβαια) βιολογικοί καθαρισμοί. Χρειάζεται συντήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών μνημείων, κάστρων, πύργων, σπηλαίων κ.λ.π.

Χρειάζεται να διατηρηθεί με κάθε τρόπο η ταυτότητα του Μανιάτη με πετρόκτιστες οικοδομές , με πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λ.π. που να διδάσκουν τη νεολαία και τους πολυπληθείς αλλοδαπούς για την Ιστορία του τόπου. Με αυτήν την υποδομή μπορεί να γίνει τουριστικό θέρετρο η Μάνη, γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι το υπ΄ αριθμό 1 επάγγελμα των σημερινών Ελλήνων είναι ο Τουρισμός. Έτσι μπορεί να στεριώσει η πρόοδος του τόπου. Η πρόοδος είναι αποτέλεσμα μια σύγχρονης ανάπτυξης. Η ανάπτυξη δεν γίνεται μόνη της. Δημιουργείται με κατάλληλη υποδομή. Η υποδομή υλοποιείται με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, δηλαδή έργα. Τα έργα θέλουν μελέτες και πιστώσεις και εδώ ξετυλίγεται ο ρόλος των παρισταμένων πολιτικών εκπροσώπων της Μάνης.

Πρέπει να τονίσω στους ως άνω εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής (υπουργούς, βουλευτές, περιφερειάρχη, νομάρχες και δημάρχους) ότι πολλά χωριά, ιδιαίτερα τα ορεινά, οδεύουν σύντομα στην ερήμωση, σε πέντε - δέκα χρόνια. Η γρήγορη βοήθειά σας αντιλαμβάνεσθε είναι χρήσιμη και ιδιαιτέρως πολύτιμη.

Ο Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας σας ευχαριστεί προκαταβολικά.


[κα Κιτσοπανίδου] [κα Μουσταφέλλου] [κ. Κάρλες] [κ. Χονδροκούκης] [κ. Αγγελόπουλος] [κ. Κουβάτσος] [κ. Βρεττάκος] [κα Κυβέλου] [κα Ξανθάκη] [κ. Τσιαμίτας] [Χαιρετισμοί] [κ. Καλαποθαράκος] [κ. Βενιζελέας] [κ. Ανδρεάκος] [κα Μιχαλέα] [κ. Γεωργόπουλος] [κ. Λαζαράκος] [κ. Μπόφος] [κ. Δημακόγιαννης] [κα Ρίτσου-Σκλαβούνου] [κ. Πουλατζάς] [Προτάσεις]