Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

Ύποπτα αδιάφορη η Πολεοδομία Γυθείου

Η εφημερίδα μας στο προηγούμενο φύλλο της επισήμανε τις παραλήψεις και τις υπερβάσεις των αστυνομικών οργάνων στην περιοχή Γυθείου και Μάνης οι οποίες εκθέτουν τον τόπο μας και ταλαιπωρούν συντοπίτες μας άνευ λόγου. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούν αρκετοί εξ' αυτών που επανδρώνουν την παραπάνω υπηρεσία ότι έχουν το προνόμιο να υπηρετούν στα μέρη καταγωγής των (ή κοντά σε αυτά) για μεγάλο χρονικό διάστημα με κίνδυνο να έχουν αποκτήσει καθεστωτική νοοτροπία και συμπεριφορά στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Στο σημερινό όμως φύλλο θα ασχοληθούμε με μια άλλη υπηρεσία, η οποία παρουσιάζει τα ίδια αν όχι χειρότερα συμπτώματα. Πρόκειται για την Υπηρεσία της Πολεοδομίας Γυθείου, η οποία έχει το γενικότερο πρόσταγμα και έλεγχο της κτιριακής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή Γυθείου και Μάνης.

Βέβαια γνωρίζουμε και δεν είμαστε αφελείς ότι σε όλες τις ανάλογες υπηρεσίες ανά την Ελληνική επικράτεια δεν είναι καθόλου αγγελικά τα πράγματα. Εμείς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τους Δον Κιχώτηδες για όλη την Ελλάδα, γι' αυτό και θα περιοριστούμε να επισημάνουμε τα στραβά που ανθούν κατά τη γνώμη μας στα μέρη μας.

Η κοινωνία μας είναι μικρή και όλοι μας γνωριζόμαστε. Γι' αυτό και πολλά μαθαίνονται αλλά και πολλά φαίνονται. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι μας πληροφορούν ότι. σε αρκετές περιπτώσεις η τρίχα έγινε τριχιά και σε άλλες η τριχιά έγινε τρίχα. Άλλοι περνούν από το μικροσκόπιο της νομιμότητας και άλλοι περνούν άβρεχτοι το ποτάμι.

Αρκετοί μας γνωστοποιούν ότι ο οικοδομικός έλεγχος ασκείται μέσω των καταγγελιών. Υπάρχει «καλοθελητής» τότε θα ελεγχθεί η νομιμότητα της κτιριακής κατασκευής. Δεν υπάρχει καλοθελητής τότε η παράβαση μπορεί να βγάζει μάτι αλλά να παραμένει στο απυρόβλητο. Βέβαια υπάρχουν διαβαθμίσεις καταγγελιών, οι επαγγελματικές και οι ερασιτεχνικές. Ανάλογη και η αντιμετώπισή τους απ' ό,τι μαθαίνουμε από πλευράς Πολεοδομίας.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που απειλούνται με γκρέμισμα «κριθαρόμαντρες» ενώ παραμένουν αγέρωχα ολόκληρα οικοδομικά συγκροτήματα έμφορτα παραβάσεων. Σε ορισμένες περιοχές ιδιαίτερα του Γυθείου με έντονη οικιστική δραστηριότητα η απουσία ενός πολεοδομικού σχεδίου έχει προκαλέσει μια δόμηση, η οποία στα επόμενα χρόνια θα δώσει την αντιαισθητική της εικόνα όταν θα πυκνώσουν περαιτέρω οι κτιριακές κατασκευές.

Πολλές φορές αναρωτηθήκαμε για ποιους λόγους δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα διαδικασίες προώθησης ενός σχεδίου πόλεως σ' αυτές τις περιοχές, όπου η κτιριακή πίεση είναι έντονη εδώ και μια δεκαπενταετία. Φυσικά τέτοιες πρωτοβουλίες δεν μπορεί να προωθηθούν από μεμονωμένα άτομα αλλά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η απραξία πάνω σ' αυτό το θέμα δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα. Η συντήρηση μιας τέτοιας πολεοδομικής ακαταστασίας, σε αντίθεση με ένα Σχέδιο, φαίνεται πάντως να παράγει «έργο»» στις δικαστικές αίθουσες. Ένα έργο εντελώς αρνητικό, το οποίο φθείρει τσέπες και ανθρώπινες σχέσεις. Εάν κάνει κάποιος μια βόλτα από τα δικαστήρια του Γυθείου θα το διαπιστώσει «ιδίοις όμασι».

Σε όλο αυτό το χορό η Υπηρεσία της Πολεοδομίας παραμένει παθητική, αν όχι αρνητική, στο να παρεμβαίνει έγκαιρα για να επιλυθούν διαφορές στα πλαίσια της νομιμότητας, την τήρηση της οποίας έχει η εν λόγω υπηρεσία. Δυστυχώς αυτή η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει εκχωρηθεί είτε στους κατ' επάγγελμα καλοθελητές είτε στην εισαγγελία και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αναπαράγοντας κατ’ αυτό το·τρόπο δίκες επί δικών και ποινικοποιώντας πολλές φορές ανούσιες παραλήψεις ή ακόμα και φανταστικές προθέσεις.

Θέλουμε λοιπόν να προειδοποιήσουμε ότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον της Μάνης και του Γυθείου»». Οι μισθοί που καταβάλλονται για τους δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων οι οποίοι εργάζονται στις υπηρεσίες του Γυθείου, προέρχονται από την φορολογία όλων των Ελλήνων. Γι' αυτό και οι υπάλληλοι οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους προς πάσα κατεύθυνση και με την ίδια συνέπεια.

Για όλα τα παραπάνω δεν βασιζόμαστε σε απλές πληροφορίες, αλλά σε στοιχεία από παθόντες.

Όσον αφορά τη Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εκτιμούμε ότι πολλά χρόνια αφήνει το θέμα να καρκινοβατεί! Γιατί δεν στελεχώνεται η Πολεοδομία Γυθείου και Μάνης με αρχιτέκτονες όταν μάλιστα είναι ο πιο ευαίσθητος παραδοσιακός χώρος;

Πρέπει τέλος πάντων να ευαισθητοποιηθούν και οι ιδιοκτήτες να μη διακινδυνεύουν το μέλλον του τόπου για μια πρόσκαιρη ωφελιμότητα.


[ Πολεοδομία Γυθείου ] Γεροντική ] Ανεμογεννήτριες ] Εφορεία Βυζ. Αρχ. ] Οι Βράχοι της Μάνης ] Η Γεροντική ] Έθιμο χοιροσφαγίας ] Βραχοσκεπές ] Το Δίκαιο στη Μάνη ] Πολεοδομία Γυθείου ] Άνοιξη στη Μάνη ] Στεγαστικά δάνεια ] Οπτασία ή όραμα ] Ο Πρόεδρος ] Μανιάτικες Αναμνήσεις ] Εκδήλωση ] Μανιάτες Χριστιανοί ] Διαφύλαξη Αρχ/κής ] Μετεωροστάθεια ] Βουλή ] Στεγαστικά Δάνεια ] Αθλητικά ] Εν όψει εκλογών ] Μαύρες σελίδες... ] Δίκη εφημερίδας ] Οι Νίκες του Αγώνα ] Λογοτεχνία...Μνήμης ] Σπήλαια ] Π. Καλονάρος ] Αλ. Κουμουνδούρος ] Προστασία Καταναλωτών ] Συλλογικά ] Δράσεις Συλλόγων ] Κιππούλα ] Οι Πολεμόπυργοι ] Βλυχάδα ] Απόφαση ΒΟΜΒΑ... ]