Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

ΟΠΤΑΣΙΑ Ή ΟΡΑΜΑ

Ο Μάρτης της Επανάστασης και της Μνήμης

Λαγιάκου Παύλου, Νομικού – Αντιστράτηγου Αστυνομίας Ε.Α.

Έστησ’ ο έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη,
κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα.
Αλαφροΐσκιωτες καλές, για πες απόψε τι’ δες
Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια!
Δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά, κι ελεύθεροι να μείνουν
εκείθε με τους αδελφούς, εδώθε με το χάρο.

Από τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους” Δ. Σολωμού για την έξοδο του Μεσολογγίου 1826

 

Ήταν Σάββατο 16 Μαρτίου. Απόβραδο. Μόλις είχαμε περάσει τις διασταυρώσεις για Κελεφά και Βαχό με προορισμό τη Μέσα Μάνη και ξάφνου προβάλλει μπροστά μας αυτούσια η πιο αντιπροσωπευτική μορφή της Μάνης. Τραχιά, άγονη, άνυδρη, σκληρή, αγέρωχη, υπερήφανη, μεγαλοπρεπής, ανυπόταχτη, ως και πέτρα, που στην αντανάκλαση του ήλιου χάνει τη φυσική της υπόσταση, εξαϋλώνεται και γίνεται και αυτή ένα με το φως.

Ο ήλιος δύει στον καταγάλανο κόλπο της Μεσσηνίας διαγράφοντας έναν πελώριο πύρινο ποταμό. Το θέαμα είναι εκπληκτικό, μεγαλειώδες, μαγευτικό. Στο αντίκρισμα της σμαραγδένιας παραλίας της Τσίπας ασυναίσθητα σταματάμε το αυτοκίνητό μας στην άκρη του δρόμου, δεξιά, με πρόσβλεψη προς τη θάλασσα για ν’ απολαύσουμε την εξαίσια θέα, που διάπλατα ανοίγεται μπροστά μας.

Το λυκόφως με μια πανδαισία χρωμάτων μετατρέπει το ουράνιο στερέωμα σ’ έναν τεράστιο ποικιλόχρωμο θόλο. Η γαλήνη της θάλασσας, το υποβλητικό τοπίο, η ηρεμία που επικρατεί παντού, η δροσερή και μυρωμένη αύρα του ζεφύρου, το δυνατό των αγριολούλουδων και των ανθοστόλιστων θάμνων άρωμα μεθούν με παλιό καλό κρασί όλες τις αισθήσεις μετουσιώνοντας την ανθρώπινη φύση σε δυσθεώρητα ύψη θεϊκού μεγαλείου.

Ονειροπόλημα; Μετάβαση σε άλλη του χωροχρόνου διάσταση της ψυχής; Δεν ξέρω. Ίσως συνύπαρξη και των δύο.

Και ξαφνικά μέσα σ’ αυτή την ψυχική ευφορία και έκσταση μια πελώρια οπτασία προβάλλει μπροστά μας, μετέωρη, αρκετά ψηλά από το έδαφος και σε μεγάλο προς το Λιμένι βάθος, με φόντο την ασήμαντη θάλασσα των Μεσογείων.

Μπροστά ένας αρχηγέτης πολέμαρχος με στρατιωτικό παράστημα και αμφίεση αγωνιστών του 1821 και πίσω χιλιάδες πολεμιστές με γυμνά ματωμένα σπαθιά και ντουφέκια, που καπνίζουν. Ανάμεσά τους και πολλές δρεπανηφόρες γυναίκες με τα δρεπάνια τους να στάζουν αίμα.

Η δυνατή φωνή του αρχηγού ακούγεται κοφτά, μα και με κάποιο παράπονο και αρκετή δόση πίκρας, στα αυτιά μας:

- “Η Μάνη, αν και ελεύθερη, κήρυξε στις 17 Μαρτίου του ευλογημένου έτους 1821 τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θυσιάζοντας την ικμάδα των παιδιών της για την απελευθέρωση της πατρίδας. Η εκατόμβη των Μανιατών ήταν αυθόρμητη, εκούσια και αυτοπροαίρετη και είχε ένα και μόνο όραμα: Μια ελεύθερη Ελλάδα. Γι’ αυτήν αγωνίστηκαν, γι’ αυτή θυσιάστηκαν. Και όμως η Μάνη εξακολουθεί να είναι παραγκωνισμένη, εγκαταλειμμένη, κατασυκοφαντημένη, αδικημένη. Εξακολουθεί να ζει στη σκιά της Ιστορίας αν και έγραψε τις πρώτες και σημαντικές γα την ορθή συγγραφή της σελίδες. Αγωνιστείτε για την αναγνώριση της μεγάλης αυτής θυσίας των Μανιατών, που έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο για την Εθνική Παλιγγενεσία. Αγωνιστείτε για την αλήθεια και κατά της πλαστογραφίας της Ιστορίας”.

Κι έπειτα η οπτασία χωρισμένη στα τέσσερα απομακρύνεται. Προχωρεί γοργά και αποφασιστικά για την Καλαμάτα και το Βαλτέτσι, για τη Βέργα του Αλμυρού, το Διρό, τον Πολυάραβο…Και σιγά – σιγά χάνεται στον ορίζοντα.

Ήταν ο πρώτος Αρχιστράτηγος της Εθνεγερσίας των Ελλήνων, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και οι χιλιάδες των Μανιατών, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την Ελευθερία του Έθνους.-

Για δες καιρό που διάλεξε
ο Χάρος να με πάρει
τώρα π’ ανθίζουν τα κλαριά
και βγάζει η γη χορτάρι.

Νύχτα γεμάτη όνειρα
νύχτα γεμάτη μάγια

Ήρθε η άνοιξη με τον γλυκό Απρίλη


Πολεοδομία Γυθείου ] Γεροντική ] Ανεμογεννήτριες ] Εφορεία Βυζ. Αρχ. ] Οι Βράχοι της Μάνης ] Η Γεροντική ] Έθιμο χοιροσφαγίας ] Βραχοσκεπές ] Το Δίκαιο στη Μάνη ] Πολεοδομία Γυθείου ] Άνοιξη στη Μάνη ] Στεγαστικά δάνεια ] [ Οπτασία ή όραμα ] Ο Πρόεδρος ] Μανιάτικες Αναμνήσεις ] Εκδήλωση ] Μανιάτες Χριστιανοί ] Διαφύλαξη Αρχ/κής ] Μετεωροστάθεια ] Βουλή ] Στεγαστικά Δάνεια ] Αθλητικά ] Εν όψει εκλογών ] Μαύρες σελίδες... ] Δίκη εφημερίδας ] Οι Νίκες του Αγώνα ] Λογοτεχνία...Μνήμης ] Σπήλαια ] Π. Καλονάρος ] Αλ. Κουμουνδούρος ] Προστασία Καταναλωτών ] Συλλογικά ] Δράσεις Συλλόγων ] Κιππούλα ] Οι Πολεμόπυργοι ] Βλυχάδα ] Απόφαση ΒΟΜΒΑ... ]