Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΟΣ
E-mail:spetropoulakos@mycosmos.gr
 

Τούτες τις ανοιξιάτικες μέρες το ταξίδι στη Μάνη θυμίζει ταξίδι στο όνειρο. Ο τόπος μας είναι πράγματι ονειρεμένος τόπος. Το μουντό γκρίζο του χειμώνα έχει αντικατασταθεί από το ολοφώτεινο πολύχρωμο της άνοιξης. Ένα καταπράσινο χαλί από ταπεινό χορταράκι έχει απλωθεί παντού. Επάνω του, ψηφίδες ενός αριστοτεχνικού μωσαϊκού, έχουν τοποθετηθεί μυριάδες αγριολούλουδα. Κατακόκκινες παπαρούνες, μαργαρίτες και χαμομίλια, ανθισμένα αγριοράδικα, θυμάρια και θρούμπια, ασφόδελοι και ασπαλαθροί, σπάρτα και πικροδάφνες. Ακόμη και πάνω στην λεία επιφάνεια των βράχων κάποιο λουλουδάκι ή έστω κάποιος λειχήνας θα έχει φυτρώσει. Εδώ δεν υπάρχουν μεγάλα δέντρα και πυκνή βλάστηση. Έτσι τίποτα δεν εμποδίζει την θέα και του πιο μικρού λουλουδιού.

Η ομορφιά του τοπίου συμπληρώνεται από την απέραντη γαλήνη της φύσης που δίνει μοναδική ευκαιρία για αυτοσυγκέντρωση και διαλογισμό. Ο ήλιος τώρα δεν θυμίζει σε τίποτα τον σκληρό ήλιο του καλοκαιριού, ο οποίος, σαν να είχε υλική υπόσταση, σε μαστίγωνε αδυσώπητα με τις αχτίδες του μέχρι λιποθυμίας. Τώρα οι ηλιαχτίδες θωπεύουν απαλά το πρόσωπο σου ως βελούδινο χάδι. Οι σαύρες ξαπλωμένες κι’ αυτές νωχελικά πάνω στα βράχια απολαμβάνουν την γλυκιά θαλπωρή του ανοιξιάτικου ήλιου, ενώ κάποιο φίδι, που έχει εγκαταλείψει τη χειμερία νάρκη του, αναδεύει τα χορτάρια καθώς ελίσσεται ανάμεσα τους . Οι μέλισσες πετάνε ζουζουνίζοντας από άνθος σε άνθος συγκεντρώνοντας την απαραίτητη γύρη για το μαγιάτικο μέλι. Όλη η φύση φαίνεται να προετοιμάζεται για την Ανάσταση του Χριστού που πλησιάζει αλλά και για την δική της ανάσταση που εκδηλώνεται με την οργιώδη παρουσία φυτών και λουλουδιών, ερπετών και εντόμων.

Η θάλασσα έχει και κείνη γαληνέψει. Στις ακρογιαλιές το κύμα χαϊδεύει τρυφερά την στεριά και το απαλό μουσικό θρόισμα του ακούγεται χωρίς φάλτσα και παραφωνίες. Τα χελιδόνια έχουν αρχίσει να χτίζουν τις φωλιές τους στα πρεβάζια των σπιτιών και των χαλασμάτων δίνοντας στην τελευταία περίπτωση πνοή στα ίχνη της ιστορίας.

Ο Ποσειδώνας και ο Απόλλωνας, που τόσο λατρεύτηκαν σ’ αυτό τον τόπο, προσφέρουν αφειδώλευτα τα δώρα τους, τον ήλιο και τη θάλασσα, στην πιο ελκυστική μορφή τους. Γαλήνια, φιλικά, ζωογόνα.

Το ταξίδι στη Μάνη αυτή την εποχή είναι φάρμακο. Είναι ηρεμιστικό χωρίς παρενέργειες. Εξαφανίζει το άγχος, γαληνεύει την ψυχή, αναβαπτίζει το πνεύμα. Είναι η ευκαιρία για να πάρουμε κι’ εμείς σαν τον Ανταίο δυνάμεις από τη γη μας. Και μετά να επιστρέψουμε αναβαπτισμένοι και αναζωογονημένοι στην καθημερινή βιοπάλη.


Πολεοδομία Γυθείου ] Γεροντική ] Ανεμογεννήτριες ] Εφορεία Βυζ. Αρχ. ] Οι Βράχοι της Μάνης ] Η Γεροντική ] Έθιμο χοιροσφαγίας ] Βραχοσκεπές ] Το Δίκαιο στη Μάνη ] Πολεοδομία Γυθείου ] [ Άνοιξη στη Μάνη ] Στεγαστικά δάνεια ] Οπτασία ή όραμα ] Ο Πρόεδρος ] Μανιάτικες Αναμνήσεις ] Εκδήλωση ] Μανιάτες Χριστιανοί ] Διαφύλαξη Αρχ/κής ] Μετεωροστάθεια ] Βουλή ] Στεγαστικά Δάνεια ] Αθλητικά ] Εν όψει εκλογών ] Μαύρες σελίδες... ] Δίκη εφημερίδας ] Οι Νίκες του Αγώνα ] Λογοτεχνία...Μνήμης ] Σπήλαια ] Π. Καλονάρος ] Αλ. Κουμουνδούρος ] Προστασία Καταναλωτών ] Συλλογικά ] Δράσεις Συλλόγων ] Κιππούλα ] Οι Πολεμόπυργοι ] Βλυχάδα ] Απόφαση ΒΟΜΒΑ... ]