Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ

Ο ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ – 10 ΦΟΡΕΣ

Στο Ελληνικό κράτος τον 19ο αιώνα 1800-1900 κυριάρχησαν τρεις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες: Του Ιωάννου Καποδίστρια, του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και του Χαρίλαου Τρικούπη.

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος γεννήθηκε το 1817 στη Γαρμπελιά της Ζαρνάτας. Σπούδασε νομικά και έγινα αντιεισαγγελέας πρωτοδικών στην Καλαμάτα.

Κυριάρχησε 50 χρόνια στο πολιτικό στίβο και έγινε 18 φορές Υπουργός, όπως: Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εκκλησιαστικών, δημόσιας εκπαίδευσης, δύο φορές πρόεδρος της Βουλής και 10 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Η Κρητική Επανάσταση του 1866 είχε συνδεθεί με το όνομά του, ενισχύοντας τον αγώνα της και χάλασε τις σχέσεις του με τη Βασιλεία. Επίσης, η περιοχή της Θεσσαλίας και της Άρτας αποδόθηκαν στην Ελλάδα το 1881 χάρις στον ίδιο.

Έκανε διανομή των εθνικών κτημάτων στους ακτήμονες αγρότες, ανέπτυξε τις χερσαίες και θαλάσσιες συγκοινωνίες και η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου φέρει τη δική του σφραγίδα.

Το 1870 ως πρωθυπουργός ασκεί πολιτικό πρόγραμμα όπως «εξωτερικώς ειρήνη, εσωτερικώς ισορροπία, άνευ φόρων και δανείων και αποκέντρωσις».

Χωρίς να υποδουλώσει τη χώρα σε ξένους δανειστές με ασύμφορους όρους όπως έκανε αργότερα ο Χαρίλαος Τρικούπης, προσπάθησε να προλάβει το διαφαινόμενο κίνδυνο του υδροκεφαλισμού του κράτους, με σύμμετρη αξιοποίηση των επαρχιών της χώρας.

Ο Κουμουνδούρος θεωρείται ο πρόδρομος της αστικοποίησης της χώρας και ήρθε σε σύγκρουση με τη φεουδαρχική τάξη.

Έθεσε όρους στο Βασιλιά Γεώργιο, όπως:

Ίση φιλία στις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις και στις λοιπές Δυνάμεις.

Εφαρμογή των συνταγματικών θεσμών.

Τροποποίηση του εκλογικού συστήματος.

Ελευθερία – Ευθύνη Υπουργών.

Αποκέντρωση.

Το 1870 επέβαλε την τάξη στη Μάνη σταματώντας τις εσωτερικές αντιθέσεις και τις έχθριτες. Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ήταν ένας από τους επιφανέστερους πολιτικούς του 19ου αιώνα που δόξασε την Ελλάδα, παράμενε όμως άστεγος, στο Κάμπο της Αβίας με ερειπωμένο τον Πύργο του, να δείχνει μια αγνώμονη πράξη του Ελληνικού κράτους.


Πολεοδομία Γυθείου ] Γεροντική ] Ανεμογεννήτριες ] Εφορεία Βυζ. Αρχ. ] Οι Βράχοι της Μάνης ] Η Γεροντική ] Έθιμο χοιροσφαγίας ] Βραχοσκεπές ] Το Δίκαιο στη Μάνη ] Πολεοδομία Γυθείου ] Άνοιξη στη Μάνη ] Στεγαστικά δάνεια ] Οπτασία ή όραμα ] Ο Πρόεδρος ] Μανιάτικες Αναμνήσεις ] Εκδήλωση ] Μανιάτες Χριστιανοί ] Διαφύλαξη Αρχ/κής ] Μετεωροστάθεια ] Βουλή ] Στεγαστικά Δάνεια ] Αθλητικά ] Εν όψει εκλογών ] Μαύρες σελίδες... ] Δίκη εφημερίδας ] Οι Νίκες του Αγώνα ] Λογοτεχνία...Μνήμης ] Σπήλαια ] Π. Καλονάρος ] [ Αλ. Κουμουνδούρος ] Προστασία Καταναλωτών ] Συλλογικά ] Δράσεις Συλλόγων ] Κιππούλα ] Οι Πολεμόπυργοι ] Βλυχάδα ] Απόφαση ΒΟΜΒΑ... ]