Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

ΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ
ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Του Ν. Καλαποθαράκου

Βρισκόμαστε στο προεκλογικό πυρετό. Οι κάθε λογής φιλοδοξίες των φίλων συμπατριωτών μας, με σκοπό να εκλεγούν δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι, είναι θεμιτές μόνο αν έχουν αποδεδειγμένες ικανότητες στα:

α) Να προστατέψουν και αναδείξουν τον ιστορικό μας τόπο.

β) Να ανεβάσουν τη ποιότητα της ζωής μας και να λύσουν και καθημερινά προβλήματα.

γ) Να μας κάνουν ενεργούς πολίτες.

Η τοπική ΑΥΤΟ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ είναι η πιο υψηλή υπεύθυνη και σοβαρή κοινωνική εργασία που μπορεί να έχει ένα άτομο στη ζωή του. Είναι κοινωνικό λειτούργημα. Είναι η βάση, το κύτταρο, η δικλείδα και η αρχή για την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας και κατ' επέκταση όλης της χώρας!

Η τοπική Αυτό-διοίκηση μιας μικροκοινωνίας κρίνεται από το πόσο λειτουργούν οι κοινωνικοί θεσμοί και τα οργανωμένα σύνολα. Αν υπάρχει ενημέρωση, γνώση και κριτική, ώστε να δημιουργηθεί η βάση των ενεργών πολιτών.

Ποιες οι γνωστικές προϋποθέσεις και κοινωνικές ευαισθησίες τέλος πάντων που φιλοξενούν να μας διοικήσουν και να προστατέψουν αυτό τον ιστορικό τόπο, τη Μάνη!

Αγαπητοί συμπατριώτες, η εποχή που διανύουμε έχει τις δικές της απαιτήσεις. Χρειάζεται γνώση και σύνεση για να διοικήσεις.

Να μας καταθέσουν τα βιογραφικά τους οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι για να μάθουμε αν έχουν τις προϋποθέσεις να μας διοικούν.

Η εποχή που ψηφίζαμε τον φίλο του φίλου, τον γνωστό του γνωστού, το μικρό ή μεγάλο τζάκι πρέπει να τελειώσει.

ΕΝΕΡΓΟΙ - ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ

Αυτοδιοίκηση και όχι Διοίκηση σημαίνει ικανότητα ανθρώπων, να έχουν γνώμη, γνώση, σημαίνει ενεργός πολίτης με συμμετοχή στα κοινά.

Από αυτό κυρίως κρίνεται η επιτυχημένη δημαρχιακή διοίκηση που προϋποθέτει πρακτικές όπως:

α) Ενημέρωση: Πόσα έντυπα υπάρχουν στο κάθε δήμο ή στην περιοχή της Μάνης που ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν τους δημότες; Πως η δημοτική αρχή τα χρησιμοποιεί για την ενημέρωση των δημοτών για τα έργα και τους δημοτικούς διαγωνισμούς για τα προβλήματα και τον πολιτισμό της ζωής της τοπικής κοινωνίας;

β) Συμμετοχή Συλλόγων: Πόσοι σύλλογοι υπάρχουν και συνεργάζονται με τον εκλεγμένο δημοτικό εκπρόσωπό τους, ώστε να διοχετεύουν οργανωμένα τις απόψεις τους, που δεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για τον τόπο;

γ) Συνεργασία με τις Ενώσεις Επαγγελματιών: Ξενοδόχων, Εστιατορίων, Καφενείων, αγροτών, συνεργάζονται με τη δημοτική αρχή, οι οποίοι χάριν του επαγγέλματός τους θέλουν από κοινού να καλυτερεύσουν τις συνθήκες ζωής στους κατοίκους και στους επισκέπτες.

δ) Ενδιαφέρον για την Νεολαία και τον Αθλητισμό: που από τη φύση της η νεολαία μας δίνει τα μηνύματα ευαισθησίας, δείχνουν τους φόβους και την αβεβαιότητά τους για το μέλλον αναζητώντας αξίες και ιδανικά!

ε) Αποκέντρωση εξουσιών: Πως εφαρμόστηκε η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στα τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Διαμερισμάτων - Οικισμών, όταν η κεντρική εξουσία έδωσε προαιρετική την αποκέντρωση και ήταν θέμα των δημοτικών συμβούλων και του δημάρχου. Όπως γνωρίζουμε δεν δόθηκαν με συλλογική απόφαση υπεύθυνα τέτοιες δυνατότητες λειτουργίας στις τοπικές κοινωνίες!

στ) Δημόσια λειτουργία όπως: Πόσες φορές το δημοτικό συμβούλιο λειτούργησε δημόσια μπροστά στους ψηφοφόρους τους όπως: "Στην αγορά του δήμου των Αθηνών ή στην Απέλλα της Σπάρτης" έτσι, για παράδειγμα διαφάνειας και ευθύνης, πάνω στο τραπέζι να φανούν οι ικανότητες των "εκπροσώπων μας" που διευθύνουν τη τύχη και το μέλλον του ιστορικού μας τόπου, τη Μάνη: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ.

Στην καθημερινότητα της μικροκοινωνίας, η ποιότητα της ζωής, η ανθρώπινη σχέση, το ήθος και το ύφος των διοικούντων, οι οποίοι πρέπει να μάθουν να ακούν και να επικοινωνούν, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της χρηστής διοίκησης.

Τέλος ποιες οι αξίες, το όραμα και τα ιδανικά αυτών που φιλοδοξούν να μας διοικήσουν.

Συμπατριώτες μελετείστε με προσοχή το προφίλ των υποψηφίων μας και αγνοείστε τις σειρήνες της όποιας δημοσιότητας.

Η Μάνη έχει κάνει πολλές αρχές, ας κάνει άλλη μια, να κρίνει τους υποψηφίους από το ιστορικό, το βιογραφικό και τις ικανότητές τους!

Η εποχή άλλαξε, οι υψηλότερες ικανότητες των υποψηφίων στους διευρυμένους δήμους, είναι το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.


Πολεοδομία Γυθείου ] Γεροντική ] Ανεμογεννήτριες ] Εφορεία Βυζ. Αρχ. ] Οι Βράχοι της Μάνης ] Η Γεροντική ] Έθιμο χοιροσφαγίας ] Βραχοσκεπές ] Το Δίκαιο στη Μάνη ] Πολεοδομία Γυθείου ] Άνοιξη στη Μάνη ] Στεγαστικά δάνεια ] Οπτασία ή όραμα ] Ο Πρόεδρος ] Μανιάτικες Αναμνήσεις ] Εκδήλωση ] Μανιάτες Χριστιανοί ] Διαφύλαξη Αρχ/κής ] Μετεωροστάθεια ] Βουλή ] Στεγαστικά Δάνεια ] Αθλητικά ] [ Εν όψει εκλογών ] Μαύρες σελίδες... ] Δίκη εφημερίδας ] Οι Νίκες του Αγώνα ] Λογοτεχνία...Μνήμης ] Σπήλαια ] Π. Καλονάρος ] Αλ. Κουμουνδούρος ] Προστασία Καταναλωτών ] Συλλογικά ] Δράσεις Συλλόγων ] Κιππούλα ] Οι Πολεμόπυργοι ] Βλυχάδα ] Απόφαση ΒΟΜΒΑ... ]