Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΓΥΘΕΙΟΥ

Απάντηση Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στη “Φωνή της Μάνης”

Είναι άστοχη και άδικη η “ενημέρωση” η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας “Φωνή της Μάνης” του Νίκου Καλαποθαράκου και αναφέρεται στο πολεοδομικό γραφείο Γυθείου.

Το δημοσίευμα, απορίας άξιον, αφήνει υπονοούμενα γενικώς και αορίστως τα οποία ο καθένας καλόπιστος μπορεί να το ερμηνεύσει κατά το δοκούν.

Θα συμφωνήσω ότι πολλά πράγματα δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι και αυτά είναι χιλιοειπωμένα σχετικά με τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, την αποκέντρωση και επάνδρωση των υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικά και πολλά άλλα αυτονόητα.

Τώρα στο συγκεκριμένο ζήτημα του Πολεοδομικού Γραφείου Γυθείου αυτά που αναφέρονται στο φύλλο της εφημερίδας είναι ανακριβή. Προφανώς η εφημερίδα έχει λανθασμένη και ελλιπή πληροφόρηση.

Αναφέρεται σε μία υπηρεσία της οποίας οι δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες, αφ’ ενός, και με μεγάλο εύρος εργασιών, αφ’ ετέρου η δε επάνδρωση του γραφείου είναι ελλιπής γι’ αυτό τον όγκο και την ποικιλία των εργασιών που έχει να φέρει εις πέρας.

Στη δικαιοδοσία του γραφείου υπόκειται μια μεγάλη περιοχή (δήμος Γυθείου, οικισμοί που υπάγονται στο δήμο Οιτύλου, Ανατολικής και Δυτικής Μάνης), είναι η περιοχή με τους περισσότερους παραδοσιακούς οικισμούς σ’ όλη την Ελλάδα, πάνω από εκατό (100) με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες όπου θα χρειαζόταν αυτόνομη διεύθυνση πολεοδομίας για να διεκπεραιώνει τα πολεοδομικά ζητήματα και να μπορεί να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Το Πολεοδομικό Γραφείο Γυθείου είναι μια υπηρεσία αποδέκτης παραπόνων και αγανάκτησης ευάλωτη για υπονοούμενα κάθε είδους.

Θα ήταν πιο φρόνιμο και δίκαιο να αναρωτηθεί κανείς, γνώστης βέβαια της κατάστασης, η υπηρεσία είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται στα πολύ μεγάλα ζητήματα πολεοδομικά της περιοχής με επιτυχία κάθε φορά και στην απαιτούμενη χρονική στιγμή; Όσο για τους καλοθελητές που αναφέρει η εφημερίδα, δεν ευθύνεται το πολεοδομικό γραφείο για την ύπαρξή τους και την δραστηριότητά τους. Δουλειά του γραφείου σ’ αυτό το ζήτημα είναι να εφαρμόζει τους ισχύοντες νόμους και τον οικοδομικό κανονισμό γενικότερα, και αυτό κάνει.

Τέλος, τα πρόσωπα που εργάζονται στο πολεοδομικό γραφείο Γυθείου είναι και αυτά απροστάτευτα και τα παίρνει και αυτά η μπάλα.

Έχουμε λοιπόν κατ’ αρχήν χρέος να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι υπό αντίξοες συνθήκες εργάζονται και προσπαθούν με πολύ κόπο ώστε το γραφείο να λειτουργεί αξιοπρεπώς, αν θέλουμε να βοηθήσουμε και να προάγουμε τον πολύ σημαντικό ρόλο της υπηρεσίας για την πολεοδομική ανάπτυξη της περιοχής.

Σημείωση: Ας είσαστε στις απόψεις σας και στην κριτική που ασκείτε περισσότερο προσεκτικοί.

Ο Προϊστάμενος του Πολεοδομικού Γραφείου Γυθείου είναι μόνος ουσιαστικά επιφορτισμένος για τη διεκπεραίωση όλων των εγγράφων, των εισερχομένων στην υπηρεσία και ο μόνος υπεύθυνος για έλεγχο και διεκπεραίωση μελετών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοψία για τα αυθαίρετα, για τα ρέματα, Δ.Ε.Η. Τις μισές μέρες της εβδομάδας καταθέτει στον Εισαγγελέα για οικοδομικές παραβάσεις, παράσταση στο δικαστήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνιμα στο γραφείο του υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κλήσεως της αστυνομίας. Τι να πρωτοκάνεις για όλα αυτά χωρίς να έχεις ανθρώπους;

Η πρόταση της εφημερίδας σας πρέπει να επικεντρωθεί στα εξής προβλήματα:

α) Οριοθέτηση οικισμών.
β) Στελέχωση με αρχιτέκτονες και εξειδικευμένο προσωπικό της πολεοδομίας.
γ) Αύξηση της Επιτροπής Ενάσκησης Πολεοδομικού Ελέγχου (Ε.Π.Ε.) για τους παραδοσιακούς οικισμούς.
δ) Να προστατευθεί και να βοηθηθεί από την υπέρογκη ευθύνη και εργασία που έχει η αρχιτέκτων κα Ηλιοπούλου για τους παραδοσιακούς οικισμούς με το μεγάλο φόρτο της εργασίας της.

Σημείωση Σύνταξης:
1.- Αναφερόμαστε στις παρατυπίες που μπορούν να αποφευχθούν και συγκεκριμένα στα ογκώδη κτίρια που κτίζονται παραβιάζοντας όχι μόνο το νόμο αλλά και την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Μάνης και όχι μόνο εξαιτίας της ελλείψεως του γραφείου πολεοδομίας.
2.- Στους πύργους ιμιτασιόν που κάθε εγωιστής Μανιάτης κατασκευάζει με χτίσιμο Αλβανικό – Πολωνέζικο ή άλλο και που σύντομα η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μάνης θα χαθεί αλλά θα χαθεί επίσης και η Μάνη!
3.- Στις παραβιάσεις ιδιοκτητών και επαγγελματιών που για μια πρόσκαιρη χρηματική ωφελιμότητα καταπατούν την ιστορία, την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική της Μάνης.
4.- Τη συμπεριφορά της αυτοδιοίκησης που πρώτη για ψηφοθηρική ή άλλη ωφελιμότητα καταστρέφει την παράδοση (τσιμεντοποιεί δρόμους πλακόστρωτους, σκάβει τα βουνά, καταστρέφει αρχαία πλακόστρωτα μονοπάτια).
5.- Οι καλοθελητές “ρουφιάνοι” δεν προστατεύουν την παράδοση, αλλά είναι προβληματικοί, κακεντρεχείς, αναξιοπρεπείς που ανώνυμα συνεργάζονται με την αστυνομία σε βάρος της πραγματικής προστασίας της Μάνης.
6.- Τέλος, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Νομαρχίας που (8) χρόνια τώρα δεν έχει στελεχώσει την υπηρεσία της βασικότερης παραδοσιακής περιοχής της Ελλάδας που είναι η Μάνη με 100 παραδοσιακούς οικισμούς.


Πολεοδομία Γυθείου ] Γεροντική ] Ανεμογεννήτριες ] Εφορεία Βυζ. Αρχ. ] Οι Βράχοι της Μάνης ] Η Γεροντική ] Έθιμο χοιροσφαγίας ] Βραχοσκεπές ] Το Δίκαιο στη Μάνη ] [ Πολεοδομία Γυθείου ] Άνοιξη στη Μάνη ] Στεγαστικά δάνεια ] Οπτασία ή όραμα ] Ο Πρόεδρος ] Μανιάτικες Αναμνήσεις ] Εκδήλωση ] Μανιάτες Χριστιανοί ] Διαφύλαξη Αρχ/κής ] Μετεωροστάθεια ] Βουλή ] Στεγαστικά Δάνεια ] Αθλητικά ] Εν όψει εκλογών ] Μαύρες σελίδες... ] Δίκη εφημερίδας ] Οι Νίκες του Αγώνα ] Λογοτεχνία...Μνήμης ] Σπήλαια ] Π. Καλονάρος ] Αλ. Κουμουνδούρος ] Προστασία Καταναλωτών ] Συλλογικά ] Δράσεις Συλλόγων ] Κιππούλα ] Οι Πολεμόπυργοι ] Βλυχάδα ] Απόφαση ΒΟΜΒΑ... ]