Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

Φωτογραφικό Αφιέρωμα στον Πέτρο Π. Καλονάρο

Δέηση μνήμης από τον γιο του Τάκη Καλονάρο

Πολυγραφώτατος συγγραφέας και φωτογράφος 1894-1959

Ε παλαιά μου Χαλιμά
και Σύναψι Δεσποτικιά,
π' όχεις γραμμένα τ' άσωτα
"από Μανιάτικο Μοιρολόγι"

Ο Πέτρος Καλονάρος γεννήθηκε στη Νόμια της Κοινότητας Κίττας το 1894. Έβγαλε το Δημοτικό στη Κίττα. Το 1917 πήγε στην Γαλλία και σπούδασε Νομικά.

Πήρε δίπλωμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνδέθηκε στη Γαλλία με φοιτητές από το Καργέλε της Κορσικής, τον Στεφανόπουλο Π. Καλ.

Έχει φωτογραφικό αρχείο πολύτιμο που οι συλλογές τους έχουν τιμηθεί με δέκα πέντε βραβεία στο Παρίσι μεταξύ (1925-1929). Είναι το φωτογραφικό του υλικό πρωτογενές από το 1920 και εντεύθεν. Ο Πέτρος Καλονάρος έχει κρατήσει την Ελλάδα και τη Μάνη ζωντανή όπως ήταν πριν από τον πόλεμο.

Τον μεγαλύτερο χρόνο της ζωής του το αφιέρωσε γράφοντας και φωτογραφίζοντας.

Έχει δημοσιεύσει 230 μελέτες και άρθρα και έχει γράψει 17 σημαντικά βιβλία.

1) Ηθογραφία της Μάνης (Λαογραφική και Ιστορική Μελέτη)

2) Εικόνες από τον Ελληνισμό της Διασποράς

3) Το Χρονικό του Μορέως σελ. 400

4) Βασίλειος Διγενής Ακρίτας σελ. 390

5) Μεγάλη Ελλάς σελ. 176 κλπ.

Καταθέτοντας ένα φόρο τιμής στον άξιο συγγραφέα και φωτογράφο Πέτρο Π. Καλονάρο με ένα μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό στη Μάνη του 1920-1935. Ευχαριστώ δημοσίως το γιο του Τάκη Καλονάρο που μου παραχώρησε το υλικό που θα τιμήσει άξια τον πατέρα του (τα βιογραφικά στοιχεία είναι από τη νεκρολογία που έγραψε ο Δ. Βαγιακάκος).


Πολεοδομία Γυθείου ] Γεροντική ] Ανεμογεννήτριες ] Εφορεία Βυζ. Αρχ. ] Οι Βράχοι της Μάνης ] Η Γεροντική ] Έθιμο χοιροσφαγίας ] Βραχοσκεπές ] Το Δίκαιο στη Μάνη ] Πολεοδομία Γυθείου ] Άνοιξη στη Μάνη ] Στεγαστικά δάνεια ] Οπτασία ή όραμα ] Ο Πρόεδρος ] Μανιάτικες Αναμνήσεις ] Εκδήλωση ] Μανιάτες Χριστιανοί ] Διαφύλαξη Αρχ/κής ] Μετεωροστάθεια ] Βουλή ] Στεγαστικά Δάνεια ] Αθλητικά ] Εν όψει εκλογών ] Μαύρες σελίδες... ] Δίκη εφημερίδας ] Οι Νίκες του Αγώνα ] Λογοτεχνία...Μνήμης ] Σπήλαια ] [ Π. Καλονάρος ] Αλ. Κουμουνδούρος ] Προστασία Καταναλωτών ] Συλλογικά ] Δράσεις Συλλόγων ] Κιππούλα ] Οι Πολεμόπυργοι ] Βλυχάδα ] Απόφαση ΒΟΜΒΑ... ]