Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

ΜΑΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Ενός βιβλίου με Μανιάτικη Ψυχή (του Γ. Θεοδωρακάκου)

Από τις εκδόσεις “ΙΩΛΚΟΣ” κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση το βιβλίο του Βάσου Τσιμπιδάρου “ΜΑΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ”.

Ο υπογράφων συνάντησε μόνο μια φορά, πριν από πολλά χρόνια, τον Βάσο Τσιμπιδάρο, αλλά είχε την τύχη να συνδεθεί φιλικά με τους θείους του Πότη και Γιώργο Τσιμπιδάρο (Γ. Φτέρη).

Ο Π.Τ. ήταν βουλευτής, υπουργός, διευθυντής εφημερίδας (ΕΜΠΡΟΣ του Αρεοπολίτη Αλκιβιάδη Καλαποθάκη) και διευθυντής του γραφείου του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο Β.Τ. γεννήθηκε στην Καρέα και πήγε γυμνάσιο στην Αρεόπολη, όπου έζησε τα εφηβικά του χρόνια με το ξερό καρβέλι, τις ελιές και τη ρέγγα.

Ο Β.Τ. είναι ένας κοσμοπολίτης. Πώς κράτησε τόσο έντονα αυτή τη στενή τοπικιστική αντίληψη και τη φλόγα που συνδέει το Μανιάτη με τον τόπο του;

Διαβάζοντας το βιβλίο του, θα μπορούσε κάποιος να πιστέψει ότι ο Β.Τ. δεν έλειψε 65 χρόνια απ’ τη Μάνη, δεν ταξίδεψε σ’ ολόκληρο τον κόσμο, δεν υπήρξε ποτέ ένας Ευρωπαίος κοσμοπολίτης. Η ψυχή του έμεινε στη Μάνη, η καρδιά του βάρυνε με το Καρέα, το Λιμένι, το Βοίτυλο. Μέσα του φύτρωσαν οι φιγούρες του παππού του, του μπάρμπα Γιώργη, και της θειας Δημητρούλας, δυο μυθικά πρόσωπα που σφράγισαν τα παιδικά του χρόνια. Πρόσωπα που με τις διηγήσεις τους, ζωντάνεψαν την ιστορία του τόπου, χάραξαν στην ψυχή τους το μόχθο και τη σκληρότητα της καθημερινής ζωής για την επιβίωση, έγραψαν ανεξίτηλα στο μυαλό του τους θρύλους και τις παραδόσεις της Μάνης.

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου καταγράφονται λυρικά όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη Μάνη. Το κακοτράχαλο κι αφιλόξενο τοπίο, φυσικό σκηνικό αρχαίας τραγωδίας, ευαισθησία και σκληρότητα, σε μια αντιφατική σύζευξη. Ο τρόπος της ζωής, οι επαγγελματικές δραστηριότητες, τα ήθη και τα έθιμα. Είναι όλα βαλμένα στη θέση τους, σαν ένα κέντημα με μεταξωτές κλωστές. Το λιομάζεμα και το λιοτρίβι, το μπουζί και το σίγκλινο, τα ορτύκια και το κυνήγι, ο γδικιωμός, ο θάνατος και το μοιρολόι, ο γάμος και το ψίκι.

Ο Β.Τ. στις Μανιάτικες Αναμνήσεις έχει ξεχάσει την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Γίνεται λαογράφος, λίγο ιστορικός και πάνω απ’ όλα ποιητής. Η ποιητική ευαισθησία είναι αυτή που κυριαρχεί, η τρυφερότητα και η συγκίνηση. Κι αυτό δεν είναι διόλου παράξενο, αφού στη δεκαετία του 1960 είχαμε την τύχη να διαβάσουμε αρκετά ποιήματά του, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΜΑΝΗ, με το ψευδώνυμο Β. Μανιαούρης. Ποιήματα σε παραδοσιακό στίχο, πλημμυρισμένα απ’ το άρωμα και τη λεβεντιά της πατρίδας μας.

Σημείωση Σύνταξης: Ο Γ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΣ είναι πρώτος εκδότης εφημερίδας για τη Μάνη με συνεργάτες τους Γιάννης Φραντζεσκάκη και Σταύρο Πετροπουλάκο.


Πολεοδομία Γυθείου ] Γεροντική ] Ανεμογεννήτριες ] Εφορεία Βυζ. Αρχ. ] Οι Βράχοι της Μάνης ] Η Γεροντική ] Έθιμο χοιροσφαγίας ] Βραχοσκεπές ] Το Δίκαιο στη Μάνη ] Πολεοδομία Γυθείου ] Άνοιξη στη Μάνη ] Στεγαστικά δάνεια ] Οπτασία ή όραμα ] Ο Πρόεδρος ] [ Μανιάτικες Αναμνήσεις ] Εκδήλωση ] Μανιάτες Χριστιανοί ] Διαφύλαξη Αρχ/κής ] Μετεωροστάθεια ] Βουλή ] Στεγαστικά Δάνεια ] Αθλητικά ] Εν όψει εκλογών ] Μαύρες σελίδες... ] Δίκη εφημερίδας ] Οι Νίκες του Αγώνα ] Λογοτεχνία...Μνήμης ] Σπήλαια ] Π. Καλονάρος ] Αλ. Κουμουνδούρος ] Προστασία Καταναλωτών ] Συλλογικά ] Δράσεις Συλλόγων ] Κιππούλα ] Οι Πολεμόπυργοι ] Βλυχάδα ] Απόφαση ΒΟΜΒΑ... ]