Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ

Τιμήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι Μακεδονομάχοι. Τιμήθηκαν αυτοί, οι χιλιάδες Έλληνες που ζούσαν στην Μακεδονία, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν γι’ αυτήν, που την ήθελαν Ελληνική και ενωμένη με την Ελλάδα. Τιμήθηκαν εκείνοι που, εν ονόματι του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας αντιπαρατάχτηκαν στις Τουρκικές βαρβαρότητες και στους ύπουλους Βουλγαρικούς εκβιασμούς, που συνοδεύονταν με πρωτοφανείς τρόπους και μεθόδους σφαγών και καταστροφών.

Τιμήθηκαν όμως ιδιαίτερα οι εθελοντές, οι χιλιάδες Έλληνες εθελοντές που ξεκινώντας από όλα τα μέρη της μικρής και αδύναμης Ελλάδος πέρασαν τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, που τότε μόλις έφταναν μέχρι τον Όλυμπο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Μακεδονίας που κινδύνευε όσο ποτέ άλλοτε στην μακραίωνη ιστορία της.

Τιμήθηκαν οι αγνοί εθελοντές που από πατριωτικό ενθουσιασμό κινούμενοι προσπάθησαν να αναπληρώσουν το κενό που άφηνε το ελεύθερο Ελληνικό κράτος, που λόγω αδυναμίας, αλλά και διεθνών συγκυριών, δεν μπορούσε να βοηθήσει δυναμικά τους Έλληνες της Μακεδονίας, που έδιναν αγώνα ζωής, ή θανάτου.

Ιδιαίτερα όμως τιμήθηκαν οι εκατοντάδες Κρητικοί και Μανιάτες εθελοντές που έδειξαν μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς την αγωνιζόμενη Μακεδονία και ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο στην έκκληση της για βοήθεια και συμπαράσταση.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν από κοινού ο Μακεδονικός Σύλλογος “Φίλιππος-Αλέξανδρος” ο Σύλλογος Κρητών και ο Σύλλογος Μανιατών. Σε αυτές περιλαμβάνονταν Δοξολογία και Μνημόσυνο, “υπέρ των πίστεως και πατρίδος πεσόντων στα πεδία των μαχών”. Αμέσως κατόπιν ακολούθησε γεύμα στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο. Κατά την διάρκεια του γεύματος, οι Πρόεδροι των Συλλόγων που οργάνωσαν τις εκδηλώσεις, απηύθυναν χαιρετισμούς, ενώ τα χορευτικά των Συλλόγων παρουσίασαν με υπέροχο τρόπο Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Απαγγέλθηκαν επίσης και ποιήματα, που υμνούσαν την Μακεδονία και τους αγώνες της, καθώς και την εθελοντική προσφορά όλων των Ελλήνων με ιδιαίτερη αναφορά στη θυσία των Κρητικών και των Μανιατών.

Οι παρευρισκόμενοι στο γεύμα, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να απολαύσουν την διάλεξη με θέμα: “Η συμβολή των Κρητών και των Μανιατών στον Μακεδονικό αγώνα.” Ομιλητής ήταν ο ιστορικός του Μακεδονικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Ιάκωβος Μηχαηλίδης που είχε έλθει ειδικά για την περίπτωση.

Λόγω της σπουδαιότητας των όσων ιστορικών στοιχείων, απλά και με ιδιαίτερη ζωντάνια και παλμό ανέφερε ο κ. Μηχαηλίδης, αρχίζουμε να δημοσιεύουμε από αυτό το φύλλο, ολόκληρη τη διάλεξη του που εντυπωσίασε και συγκίνησε όσους την άκουσαν.

Η δημοσίευση αυτή είναι μια ελάχιστη προσφορά στους Μακεδονομάχους που από το 1900 ως το 1908, πότιζαν με το αίμα τους την Μακεδονική Γη, και την προετοίμαζαν για την πλήρη απελευθέρωσή της που επιτεύχθηκε με τους νικηφόρους πολέμους του 1912-14.

Είναι μια ελάχιστη προσφορά, προς τους ντόπιους Μακεδονομάχους, αλλά και προς τους εθελοντές Μακεδονομάχους, από τον πασίγνωστο Παύλο Μελά, ως τον πιό απλό και ανώνυμο εθελοντή, που περνούσε τα σύνορα και θυσιαζόταν πιστός στο κάλεσμα της Πατρίδας για την Ελευθερία, που απολαμβάνουμε σήμερα και με τόσο αίμα ηρώων έχει ποτιστεί.

Εφημερίδα Ελληνο-Καναδικό ΒΗΜΑ, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 1999.

Συμμετοχή Μανιατών ] Περιοχές Δράσης ] Μανιάτες Μακ/χοι ] Δημ. Καλαποθάκης ] Λάμπρος Κορομηλάς ] Μουσείο Μακ. Αγώνα ] Παύλος Μελάς ] Λεων. Πετροπουλάκης ] Αντώνης Βλαχάκης ] Νικόλαος Τσοτάκος ] Ψυχαδελφοί ] Παναγιώτης Κουκής ] Ηλίας Χιονάκος ] Δημήτρης Αποστολάκος ] Μιχάλης Φουρίδης ] Φίλιππος Κιτρινιάρης ] Γεώργιος Φραγκάκος ] Πέτρος Μαλεύρης ] Μιχάλης Αναγνωστάκος ] Βασίλειος Καραμούζης ] Γεώρ. Φραγκογιάννης ] Ιωάννης Δεμέστιχας ] Νικόλαος Μαντούβαλος ] Π. Παπατσανετέας ] Παρασκευάς Ζερβέας ] Κων. Μπουκουβάλας ] Θεόδ. Μαντούβαλος ] Βασίλης Τσιμπιδάρος ] Γρηγόρης Φαληρέας ] Ιωάννης Ζαγοριανάκος ] Άλλοι Μανιάτες ] Ανώνυμοι Μακ/χοι ] Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ ] Εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ ] [ Εκδήλωση ] Καργάκος για Μαν. Μ. ] Πηνελόπη Δέλτα ] Βιβλιογραφία ]