Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Πέτρος Μαλεύρης

Ο Πέτρος Μαλεύρης από το Κουλούμι, με το φίλο του Φίλιππο Κιτρινιάρη από τη Καρδαμύλη, μετά το επίσημο μνημόσυνο υπέρ του Παύλου Μελά, τον Οκτώβριο του 1904, παρουσιάστηκε στα γραφεία της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» και ζήτησε από το πρόεδρο του Μακεδονικού κομιτάτου, Δημήτρη Καλαποθάκη, να μεταβεί στη Μακεδονία, προκειμένου να πολεμήσει υπέρ της ελευθερίας της.

Μπήκε στο αντάρτικο σώμα του καπετάν Μάλλιου (Στέφανος Δούκας) και έδρασε στη περιοχή των Καστανοχωρίων και της Κορυτσάς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πολέμησε στις μάχες της Ζαγορίτσανης (25 Μαρτίου 1905), που ήταν το κέντρο των κομιτατζήδων όλης της περιφέρειας, σε μάχες κατά των Μήτρου Βλάχου και Κυριάζου (24 Αυγούστου 1905), της Οσνίτσανης (13 Ιουνίου 1905) κ.α.

Πολέμησε ως αξιωματικός στους Βαλκανικούς πολέμους και στη Μικρασιατική εκστρατεία, όπου και σκοτώθηκε στη μάχη του Σαρανταπόρου.

 

Συμμετοχή Μανιατών ] Περιοχές Δράσης ] Μανιάτες Μακ/χοι ] Δημ. Καλαποθάκης ] Λάμπρος Κορομηλάς ] Μουσείο Μακ. Αγώνα ] Παύλος Μελάς ] Λεων. Πετροπουλάκης ] Αντώνης Βλαχάκης ] Νικόλαος Τσοτάκος ] Ψυχαδελφοί ] Παναγιώτης Κουκής ] Ηλίας Χιονάκος ] Δημήτρης Αποστολάκος ] Μιχάλης Φουρίδης ] Φίλιππος Κιτρινιάρης ] Γεώργιος Φραγκάκος ] [ Πέτρος Μαλεύρης ] Μιχάλης Αναγνωστάκος ] Βασίλειος Καραμούζης ] Γεώρ. Φραγκογιάννης ] Ιωάννης Δεμέστιχας ] Νικόλαος Μαντούβαλος ] Π. Παπατσανετέας ] Παρασκευάς Ζερβέας ] Κων. Μπουκουβάλας ] Θεόδ. Μαντούβαλος ] Βασίλης Τσιμπιδάρος ] Γρηγόρης Φαληρέας ] Ιωάννης Ζαγοριανάκος ] Άλλοι Μανιάτες ] Ανώνυμοι Μακ/χοι ] Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ ] Εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ ] Εκδήλωση ] Καργάκος για Μαν. Μ. ] Πηνελόπη Δέλτα ] Βιβλιογραφία ]