Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Μιχάλης Φουρίδης – καπετάν Λίμπερδος

Ο Μιχάλης Φουρίδης, από τη Πάνιτσα (Μυρσίνη) του Γυθείου, ήταν επιλοχίας του Ελληνικού στρατού και έλαβε μέρος στο Μακεδονικό αγώνα ως οπλαρχηγός υπό τον καπετάν Φούφα (Ζαχαρίας Παπαδάς ή Ανδρούτσος).

Στη φονική μάχη του Παλαιοχωρίου, όπου σκοτώθηκε ο καπετάν Φούφας, ο υπαρχηγός του Παναγιώτης Κουκής και ο ατρόμητος Κ. Σκορδάκος, διατάχθηκε να καταλάβει το σπίτι του φανατικού δασκάλου Κύρου από την οποία οι οχυρωμένοι είχαν σκοτώσει ορισμένους άντρες του καπετάν Φούφα.

Ο καπετάν Λίμπερδος κατόρθωσε να παραβιάσει ένα παράθυρο και βοηθούμενος από τον Κ. Σκορδάκο άνοιξε την πόρτα απ’ όπου εισήλθαν ο Ηλίας Χιονάκος και άλλοι άνδρες καταλαμβάνοντας και καταστρέφοντας το σπίτι.

Οι σκηνές της δράσης του είναι πολλές και ηρωικές στις μάχες που έλαβε μέρος, αλλά η δράση του δεν σταματά. Το 1914, αν και ήταν Λοχαγός, σχηματίζει ισχυρό εθελοντικό σώμα από Μανιάτες και πολεμάει για την ελευθερία της Βορείου Ηπείρου.

Ο Μιχάλης Φουρίδης εμπνεόμενος από τα γεγονότα του Μακεδονικού αγώνα σε στιγμές ανάπαυλας έγραφε στιχουργήματα και διασώθηκε το κάτωθι:

«Μακεδονία ένδοξος του Αλεξάνδρου χώρα
αν εις τα στήθη σου πατούν βαρβάρων πόδες τώρα
και μισαρών προπαγανδών αισχρά συνέστη σπείρα
Είμαι η Ελλάς προσφώνησον και δείξε τους την θύραν»

Το Παλαιοχώρι μετονομάσθηκε σε Φούφα, όπου το 1933 η κοινότητα κατασκεύασε κενοτάφιο – ηρώον.

 

Συμμετοχή Μανιατών ] Περιοχές Δράσης ] Μανιάτες Μακ/χοι ] Δημ. Καλαποθάκης ] Λάμπρος Κορομηλάς ] Μουσείο Μακ. Αγώνα ] Παύλος Μελάς ] Λεων. Πετροπουλάκης ] Αντώνης Βλαχάκης ] Νικόλαος Τσοτάκος ] Ψυχαδελφοί ] Παναγιώτης Κουκής ] Ηλίας Χιονάκος ] Δημήτρης Αποστολάκος ] [ Μιχάλης Φουρίδης ] Φίλιππος Κιτρινιάρης ] Γεώργιος Φραγκάκος ] Πέτρος Μαλεύρης ] Μιχάλης Αναγνωστάκος ] Βασίλειος Καραμούζης ] Γεώρ. Φραγκογιάννης ] Ιωάννης Δεμέστιχας ] Νικόλαος Μαντούβαλος ] Π. Παπατσανετέας ] Παρασκευάς Ζερβέας ] Κων. Μπουκουβάλας ] Θεόδ. Μαντούβαλος ] Βασίλης Τσιμπιδάρος ] Γρηγόρης Φαληρέας ] Ιωάννης Ζαγοριανάκος ] Άλλοι Μανιάτες ] Ανώνυμοι Μακ/χοι ] Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ ] Εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ ] Εκδήλωση ] Καργάκος για Μαν. Μ. ] Πηνελόπη Δέλτα ] Βιβλιογραφία ]