Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Παναγιώτης Κουκής

Γεννήθηκε στο Κάμπο της Αβίας το 1871 και ήταν επιλοχίας του Ελληνικού στρατού όταν κατατάχθηκε στα εθελοντικά σώματα του Μακεδονικού Αγώνα.

Εντάχθηκε με τους άνδρες του στο σώμα του καπετάν Φούφα (Ζαχαρίας Παπαδάς), τον οποίο εκτιμούσε ιδιαίτερα και ανέλαβε υπαρχηγός.

Ο οπλαρχηγός Παναγιώτης Κουκής, αποτέλεσε τη ψυχή του αντάρτικου σώματος και έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες με γενναιότητα και αποφασιστικότητα.

Ο Σ. Ράπτης στο βιβλίο του «Ιστορία του Μακεδονικού Αγώνος, Αθήναι ά.έ. σελ. 683 – 684 αναφέρει για τον Παναγιώτη Κουκή «Ηγείτο του τρίτου τμήματος του σώματος του καπετάν Φούφα. Ήτο σώφρων και σοβαρός ανήρ, μεγαλόψυχος, καρτερικός και συμβιβαστικός πάντοτε, ήτο πολύ δραστήριος και ούτως ειπείν η δεξιά χείρ του Φούφα εις τα της διοικήσεως του όλου Σώματος».

Στη φονική και μοιραία μάχη του Παλαιοχωρίου σκοτώθηκε μαζί με τον αρχηγό του καπετάν Φούφα, μαχόμενοι κατά των οχυρωμένων κομιτατζήδων στο σπίτι του Βουλγαρόφρονα Κύρου.

Τον ηρωικό θάνατο των δύο αρχηγών του σώματος εκδικήθηκαν αμέσως οι Μανιάτες συμπολεμιστές τους καπετάν Λίμπερδος (Μιχάλης Φουρίδης), Ηλίας Χιονάκος και Κ. Σκορδάκος.

Συμμετοχή Μανιατών ] Περιοχές Δράσης ] Μανιάτες Μακ/χοι ] Δημ. Καλαποθάκης ] Λάμπρος Κορομηλάς ] Μουσείο Μακ. Αγώνα ] Παύλος Μελάς ] Λεων. Πετροπουλάκης ] Αντώνης Βλαχάκης ] Νικόλαος Τσοτάκος ] Ψυχαδελφοί ] [ Παναγιώτης Κουκής ] Ηλίας Χιονάκος ] Δημήτρης Αποστολάκος ] Μιχάλης Φουρίδης ] Φίλιππος Κιτρινιάρης ] Γεώργιος Φραγκάκος ] Πέτρος Μαλεύρης ] Μιχάλης Αναγνωστάκος ] Βασίλειος Καραμούζης ] Γεώρ. Φραγκογιάννης ] Ιωάννης Δεμέστιχας ] Νικόλαος Μαντούβαλος ] Π. Παπατσανετέας ] Παρασκευάς Ζερβέας ] Κων. Μπουκουβάλας ] Θεόδ. Μαντούβαλος ] Βασίλης Τσιμπιδάρος ] Γρηγόρης Φαληρέας ] Ιωάννης Ζαγοριανάκος ] Άλλοι Μανιάτες ] Ανώνυμοι Μακ/χοι ] Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ ] Εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ ] Εκδήλωση ] Καργάκος για Μαν. Μ. ] Πηνελόπη Δέλτα ] Βιβλιογραφία ]