Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Σκοτώνεται ο Παύλος Μελάς

empros1.jpg (172303 bytes)Εθνική τραγωδία! Ο Μακεδονομάχος Μίκης Ζέζας δεν υπάρχει πια. Έπεσε ηρωικώς μαχόμενος. όταν αυτός και το απόσπασμά του πραγματοποίησαν έξοδο από την πολιορκημένη Σιάτιστα και προσπάθησαν να διασπάσουν τον τουρκικό κλοιό. Για την ώρα, οι Βούλγαροι κομιτατζήδες που τον πρόδωσαν, μπορούν να δρουν ανενόχλητοι στην περιοχή.

Από πέρσι, όταν ο οίκος των Καραγεώργη στο βασίλειο της Σερβίας απαλλάχθηκε από τους Ομπρένοβιτς, οι Σέρβοι στράφηκαν στα βόρεια παύοντας να ασχολούνται με τη Μακεδονία και ενοχλώντας την Αυστροουγγαρία. Το περσινό καλοκαίρι, οι Τούρκοι έπνιξαν στο αίμα την εξέγερση του Ίλιντεν αλλά χτύπησαν και ελληνικά χωριά. Το Κρούσοβο καταστράφηκε. Η Ελλάδα αφυπνίστηκε. Το Μακεδονικό έγινε υπόθεση του κάθε Έλληνα.

Ανταρτικά σώματα άρχισαν να στέλνονται στη Μακεδονία.

Από τους πρώτους αγωνιστές, ο αξιωματικός του ελληνικού στρατού Παύλος Μελάς, με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας και με 35 άνδρες πήγε να πολεμήσει τους κομιτατζήδες.

Τον πρόδωσαν, με αποτέλεσμα να τον πολιορκήσουν οι Τούρκοι, στη Σιάτιστα. Σήμερα, 13 του Οκτώβρη του 1904. οι Έλληνες έκαναν έξοδο. Ο Μίκης Ζέζας ήταν μπροστά. Σκοτώθηκε.

Σημείωση: Ο θάνατος του Παύλου Μελά, στις 14 του Οκτώβρη του 1904, συγκίνησε το πανελλήνιο κι έγινε αιτία να πυκνώσουν τα σώματα των εθελοντών, που έσπευσαν να καταταγούν. Ως το 1906, η κατάσταση είχε εξισορροπήσει και οι κομιτατζήδες είχαν απωθηθεί.

 

Συμμετοχή Μανιατών ] Περιοχές Δράσης ] Μανιάτες Μακ/χοι ] Δημ. Καλαποθάκης ] Λάμπρος Κορομηλάς ] Μουσείο Μακ. Αγώνα ] Παύλος Μελάς ] Λεων. Πετροπουλάκης ] Αντώνης Βλαχάκης ] Νικόλαος Τσοτάκος ] Ψυχαδελφοί ] Παναγιώτης Κουκής ] Ηλίας Χιονάκος ] Δημήτρης Αποστολάκος ] Μιχάλης Φουρίδης ] Φίλιππος Κιτρινιάρης ] Γεώργιος Φραγκάκος ] Πέτρος Μαλεύρης ] Μιχάλης Αναγνωστάκος ] Βασίλειος Καραμούζης ] Γεώρ. Φραγκογιάννης ] Ιωάννης Δεμέστιχας ] Νικόλαος Μαντούβαλος ] Π. Παπατσανετέας ] Παρασκευάς Ζερβέας ] Κων. Μπουκουβάλας ] Θεόδ. Μαντούβαλος ] Βασίλης Τσιμπιδάρος ] Γρηγόρης Φαληρέας ] Ιωάννης Ζαγοριανάκος ] Άλλοι Μανιάτες ] Ανώνυμοι Μακ/χοι ] [ Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ ] Εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ ] Εκδήλωση ] Καργάκος για Μαν. Μ. ] Πηνελόπη Δέλτα ] Βιβλιογραφία ]