Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Φίλιππος Κιτρινιάρης – καπετάν Λίβας

klivas.JPG (21333 bytes)Ο Φίλιππος Κιτρινιάρης από τη Καρδαμύλη, γεννήθηκε το 1878 και ήταν υπαξιωματικός του Ελληνικού στρατού το 1904. Μετά το επίσημο μνημόσυνο υπέρ του Παύλου Μελά, τον Οκτώβριο του 1904, παρουσιάστηκε με το φίλο του Πέτρο Μαλεύρη από το Κουλούμι, στα γραφεία της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» και ζήτησε από το πρόεδρο του Μακεδονικού κομιτάτου, Δημήτρη Καλαποθάκη, να μεταβεί στη Μακεδονία, προκειμένου να πολεμήσει υπέρ της ελευθερίας της.

Μπήκε στο αντάρτικο σώμα του καπετάν Μάλλιου (Στέφανος Δούκας) ως οπλαρχηγός επιτελικής ομάδας και έδρασε στη περιοχή των Καστανοχωρίων και της Κορυτσάς.

Ο καπετάν Λίβας έλαβε μέρος στις μάχες κατά των διαβόητων κομιτατζήδων Μήτρου Βλάχου και Κυριάζου, οι οποίοι τρομοκρατούσαν τους Έλληνες της περιοχής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πολέμησε στις μάχες της Ζαγορίτσανης (25 Μαρτίου 1905), που ήταν το κέντρο των κομιτατζήδων όλης της περιφέρειας, του Έζερετς (10 Απριλίου 1905) και της Οσνίτσανης (13 Ιουνίου 1905).

Μετά τη διάλυση των εθελοντικών σωμάτων επέστρεψε στο στρατό και πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και στη Μικρασιατική εκστρατεία. Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Συνταγματάρχη και πέθανε το 1965.

 

Συμμετοχή Μανιατών ] Περιοχές Δράσης ] Μανιάτες Μακ/χοι ] Δημ. Καλαποθάκης ] Λάμπρος Κορομηλάς ] Μουσείο Μακ. Αγώνα ] Παύλος Μελάς ] Λεων. Πετροπουλάκης ] Αντώνης Βλαχάκης ] Νικόλαος Τσοτάκος ] Ψυχαδελφοί ] Παναγιώτης Κουκής ] Ηλίας Χιονάκος ] Δημήτρης Αποστολάκος ] Μιχάλης Φουρίδης ] [ Φίλιππος Κιτρινιάρης ] Γεώργιος Φραγκάκος ] Πέτρος Μαλεύρης ] Μιχάλης Αναγνωστάκος ] Βασίλειος Καραμούζης ] Γεώρ. Φραγκογιάννης ] Ιωάννης Δεμέστιχας ] Νικόλαος Μαντούβαλος ] Π. Παπατσανετέας ] Παρασκευάς Ζερβέας ] Κων. Μπουκουβάλας ] Θεόδ. Μαντούβαλος ] Βασίλης Τσιμπιδάρος ] Γρηγόρης Φαληρέας ] Ιωάννης Ζαγοριανάκος ] Άλλοι Μανιάτες ] Ανώνυμοι Μακ/χοι ] Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ ] Εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ ] Εκδήλωση ] Καργάκος για Μαν. Μ. ] Πηνελόπη Δέλτα ] Βιβλιογραφία ]