Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Παρασκευάς Ζερβέας - Καπετάν Παρασκευάς

Ο καπετάν Παρασκευάς ήταν υπαξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, η καταγωγή του ήταν από τη Καρδαμύλη, αλλά κατοικούσε οικογενειακώς στη Σπάρτη. Υπηρέτησε ως υπαρχηγός στο εθελοντικό σώμα του καπετάν Κάλα (Λοχαγού Σάρρου) και έδειξε αποφασιστικότητα και γενναιότητα στις άγριες και λυσσώδεις επιθέσεις των κομιτατζήδων και στις μάχες της λίμνης των Γιαννιτσών.

Έλαβε μέρος στη επίθεση κατά της βουλγαρικής καλύβας «Κούγκα» και κατά της καλύβας «Κόρακα», όπου πολέμησε ηρωικά και τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό χέρι.

Μετά το τραυματισμό του αρρώστησε από ελώδεις πυρετούς και τοποθετήθηκε ως πράκτορας υποδυόμενος το Γεωπόνο (1908) στο Ρουμπλούκιο, όπου παρέμεινε για ένα έτος. Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Αντιστράτηγου και πέθανε στην Αθήνα τη δεκαετία του 1940.

 

Συμμετοχή Μανιατών ] Περιοχές Δράσης ] Μανιάτες Μακ/χοι ] Δημ. Καλαποθάκης ] Λάμπρος Κορομηλάς ] Μουσείο Μακ. Αγώνα ] Παύλος Μελάς ] Λεων. Πετροπουλάκης ] Αντώνης Βλαχάκης ] Νικόλαος Τσοτάκος ] Ψυχαδελφοί ] Παναγιώτης Κουκής ] Ηλίας Χιονάκος ] Δημήτρης Αποστολάκος ] Μιχάλης Φουρίδης ] Φίλιππος Κιτρινιάρης ] Γεώργιος Φραγκάκος ] Πέτρος Μαλεύρης ] Μιχάλης Αναγνωστάκος ] Βασίλειος Καραμούζης ] Γεώρ. Φραγκογιάννης ] Ιωάννης Δεμέστιχας ] Νικόλαος Μαντούβαλος ] Π. Παπατσανετέας ] [ Παρασκευάς Ζερβέας ] Κων. Μπουκουβάλας ] Θεόδ. Μαντούβαλος ] Βασίλης Τσιμπιδάρος ] Γρηγόρης Φαληρέας ] Ιωάννης Ζαγοριανάκος ] Άλλοι Μανιάτες ] Ανώνυμοι Μακ/χοι ] Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ ] Εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ ] Εκδήλωση ] Καργάκος για Μαν. Μ. ] Πηνελόπη Δέλτα ] Βιβλιογραφία ]