Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Σπηλαιόβιοι οργανισμοί: Ο σκοτεινός και ήσυχος κόσμος των σπηλαίων φιλοξενεί οργανισμούς, που έζησαν, εξελίχθηκαν και προσαρμόστηκαν μέσα στην ιδιομορφία του σπηλαιοπεριβάλλοντος.

Διακρίνονται σε σπηλαιόβια που ζουν μόνο σε σπήλαια, σε σπηλαιόφιλα που ζουν εντός και εκτός των σπηλαίων (νυχτερίδες) και σε σπηλαιόξενα (φίδια, βατράχια, σκορπιοί) που τυχαία συναντώνται σε σπήλαια, συνήθως μετά από πτώση.

Τα σπηλαιόβια ανήκουν σε ζωικές ομάδες που ζουν στο φως, αλλά διαφοροποιήθηκαν εντελώς από τα ημερόβια είδη, είτε γιατί εκφυλίστηκαν κληρονομικά και δεν μπορούν να διαβιώσουν παρά μόνο σε σπηλιές, είτε γιατί η μακρόχρονη επίδραση του περιβάλλοντος τους έδωσε νέα κληρονομικά χαρακτηριστικά Το σώμα τους είναι άχρωμο και μερικές φορές διαφανές. Έχουν ατροφικά μάτια και όργανα αφής πολύ ανεπτυγμένα. Σαν σπηλαιόβια αναφέρονται διάφορα έντομα (κολεόπτερα, θυσάνουρα, ορθόπτερα), μυριόποδα, αραχνίδια, μαλάκια, καρκινοειδή (αμφίποδα, ισόποδα, κωπήποδα) κ.α. Από τα σπονδυλωτά στις σπηλιές ζουν, ποντίκια του γένους νεοτάμη, διάφορα ψάρια και αμφίβια.

 


Νυχτερίδα
dolihopodo1.jpg (64050 bytes)
Δολιχόποδο
 
Πεταλούδα

Δολιχόποδο

Σκορπιός

Βάτραχος

Αράχνη
Άννα Πετροχείλου ] Σπηλαιολογία ] [ Σπηλαιόβιοι οργανισμοί ] Παλαιολιθικοί πρόγονοι ] Νεολ.Πολ. Αλεπότρυπας ] Σπήλαιο Απήδημα ] Σπήλαιο Καλαμάκια ] Αρρώστια Σπηλαίων ] Νεολ/κό Μουσ. Διρού ] Αλεπότρυπα Διρού ] Καταφύγι Διρού ] Γλυφάδα Διρού ] Νέα σπήλαια Διρού ] Λυκούργου Δολών ] Καταφύγιο Βατσινήδη ] Καταφύγιο Σελίνιτσας ] Καταφύγι Τραχήλας ] Πρόπαντη Οιτύλου ] Αλατσόσπηλο Δρύαλου ] Βούγιωργη Δρύαλου ] Κοραλλίων Διρού ] Κουκούρι Μίνας ] Πλακορύθρα Μέζαπος ] Σπήλαιο Βύθακας ] Στρατιώτη Ζούδας ] Πιερράκου Σκυφιάνικα ] Σπηλιά Ζαχαριά ] Καταφύγι Μαντίνειας ] Αγριοτσόπακας ] Διάφορα ]