Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Γιώργος Γεννηματάς: Το παλικάρι της Μάνης

Ο Γιώργος των ελπίδων και των θρήνων

Του Βασίλη Πιερρακέα, δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Το Βήμα της Μάνης», Μάιος – Ιούνιος 1994.

Όχι, δεν μπορείς να του πεις, πως οι περήφανες κορφές των μανιάτικων βουνών ψήλωσαν περισσότερο για να κρύψουν τον πόνο τους στα σύννεφα, θα 'παιρναν το σοβαρό τους τα πάντα γελαστά μισόκλειστα ονειροπόλα μάτια του, και θα σου 'λεγε: Έλα τώρα ας μη λέμε και υπερβολές τα βουνά μένουν πάντα ίδια, δεν ψηλώνουν.

Όχι, δεν μπορείς να του πεις πως οι δροσοσταλίδες στα φυλλώματα είναι τα δάκρυα των μανιάτικων δέντρων για το χαμό του και πως αυτό το θρόισμα που ακούγεται είναι ο ψίθυρος του μαντάτου κι ο θρήνος του αναπάντεχου. θα σ’ αγκάλιαζε με κείνο το ζεστό απόκοσμο κι ανθρώπινο μαζί χαμογελαστό του βλέμμα και θα σου ‘λέγε: Καλά τώρα όλοι το ξέρουμε πως τα δέντρα δεν δακρύζουν, ούτε ψιθυρίζουν μεταξύ τους, ούτε θρηνούν ας μιλήσουμε για πράγματα που μπορούν να συμβούν.

Όχι δεν μπορείς να του πεις πως η Ελλάδα αλαφιασμένη, με κάτι μάτια αγνώριστα απ' το κλάμα, κατηφόρισε στη Μάνη, για να παρηγορήσει και να παρηγορηθεί, μα δεν την βρήκε πουθενά, γιατί ήταν κλειδαμπαρωμένη και βουβή γιατί τα μάτια πώς να τα δείξεις στερεμένα, όταν υπάρχουν για να κλαίνε; Θα σε κοίταζε ίσια στα μάτια, μ' εκείνη τη μοναδική του πειστικότητα και θα σου 'λεγε απλά και σοβαρά, αλλά και με το μόνιμο χαμόγελο της συγκατάβασης: Αυτές κι οι δυο που μου λες, καλό είναι να μάθουν πως έχουν άλλα σοβαρότερα να κάνουν.

Μπορείς όμως να του πεις πως θα ‘θελες να μοιραστείς μαζί του την αγωνία του για την Ελλάδα που αγάπησε, μπορείς να του πεις πως θα προσπαθήσουμε όλοι οι. Έλληνες, χωρίς μίση και αντιπαλότητες, να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που ονειρεύτηκε, μπορείς να του πεις πως όλοι μαζί θα φροντίσουμε να μην πάνε χαμένες οι υποθήκες του, αλλά να γίνουν πράξεις ζωής, να μην πάει χαμένο το παράδειγμά του, αλλά να γίνει μονόδρομος προς ένα μέλλον με όραμα και προς μια προοπτική με ελπίδα και μπορείς να του πεις πως η βραχνή, ζεστή και παλλόμενη από πρωτόγνωρο συνδυασμό δυναμικότητας κι αγάπης αξέχαστη φωνή του, θα ακούγεται όπου υπάρχει Ελλάδα, θα ακούγεται και θα ξεσηκώνει τις καρδιές, θα δυναμώνει τη θέληση, θα στρατεύει τη σκέψη και θα κάνει το τρίπτυχο το δικό του, μοναδικό κι αθάνατο: «Αγώνας, αγώνας, αγώνας».

Τότε είναι σίγουρο, πως στην Αχερουσία θα ταξιδεύει ένας ευτυχισμένος ταξιδιώτης. θα 'χει τα μάτια τα ονειροπόλα μισόκλειστα και θα γυρίζει, κάθε τόσο, το κεφάλι προς τα πίσω. Κι η βραχνή κι απόκοσμη φωνή του θ' ακούγεται μαζί με τον αχό του Αχέροντα: «Θεέ μου ας αργήσουν να χαθούν στο βάθος του ορίζοντα η Μάνη, η Σύμη, η Ελλάδα...».

 

ΜΝΗΜΕΣ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΜΕΣ

"Αυτά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών που με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη" έγραφε ο Γιώργος Γεννηματάς σε ιδιόχειρη διαθήκη του, πριν 7 χρόνια.

Τα ίδια λόγια αντήχησαν αργά το απόγευμα την Κυριακής στις 12 Αυγούστου στις Θαλάμες της Μάνης, ειπωμένα αυτή τη φορά από την κόρη του Φώφη, λίγο πριν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μεσσήνιου πολιτικού στην εκδήλωση που οργάνωσε προχθές ο Δήμος Λεύκτρου.

Η Ατμόσφαιρα ήταν έντονα φορτισμένη συγκινησιακά στη γεμάτη με κόσμο μικρή πλατεία του χωριού-στον ίδιο χώρο που στους αρχαίους χρόνους ήταν το μαντείο της Ινούς, στον ίδιο που οι Ρωμαίοι αργότερα επέλεξαν να στήσουν το άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου, του αυτοκράτορα-φιλόσοφου.

Κοινός τόπος για όλους όσους μίλησαν πριν η ελληνική σημαία αποκαλύψει τη μορφή του Γ. Γεννηματά, ήταν ότι η πορεία του αποτέλεσε σταθμό για τη χώρα μας - τα πράγματα θα ήταν σήμερα διαφορετικά αν δεν τον νικούσε η αρρώστια…

"Λεβεντιά, ήθος, ευγενική ψυχή, ειλικρίνεια, όραμα" ήταν ο καμβάς στον οποίον κινήθηκε ο δήμαρχος Λεύκτρου Γιάννης Μαραμπέας στην ομιλία του, θέλοντας να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και να τονίσει την προσωπικότητα και να τονίσει την προσφορά του πολιτικού και ανθρώπου Γιώργου Γεννηματά, που αποδείχθηκε πρωτοπόρος - όπως είπε - "σε θέματα παιδείας, τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ κι ο εκσυγχρονισμός που οραματιζόταν είχε κοινωνικό περιεχόμενο με πρώτο το όφελος του λαού. Τιμάμε το Μανιάτη, την τόλμη και τη σωφροσύνη, τον ρεαλισμό και το όραμα" σημείωσε ο δήμαρχος που κατέληξε με τη διαπίστωση ότι "σήμερα που έχουμε ανάγκη από σύμβολα,, ο Γιώργος Γεννηματάς λείπει από την Ελλάδα".

Είχε προηγηθεί τρισάγιο στη μνήμη του Γιώργου Γεννηματά από το μητροπολίτη Γυθείου και Οιτύλου Χρυσόστομο, μετά το οποίο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Χιουρέας - ανοίγοντας το χορό τον ομιλιών - μίλησε για την ομόφωνη απόφαση του Σώματος να παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος προκειμένου να στηθεί εκεί η προτομή του Μεσσήνιου πολιτικού.

Το πάθος του πατέρα της για το σοσιαλισμό, τη δημοκρατία και τον άνθρωπο τόνισε η κόρη του Φώφη Γεννηματά, βουλευτής στην Α΄ Αθηνών - που πήρε στη συνέχεια το λόγο: "Πως μπορούν να χωρέσουν μέσα σε λίγα λεπτά τα όσα έζησα δίπλα του, τα όσα οραματίστηκε ο ίδιος και οι συνεργάτες του" αναρωτήθηκε, για να παραδεχτεί με παράπονο ότι "λείπει σήμερα το χαμόγελο του"…

Δε χαρίστηκε πάντως σε κανέναν η Φώφη Γεννηματά όταν με έμφαση τόνισε πως ο πατέρας της σε όλη τη ζωή του και στη θητεία του στην πολιτική και το ΠΑΣΟΚ, "υπερασπίστηκε την πρωτιά των ανθρώπων απέναντι στους αριθμούς", σημειώνοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ακόμα στάθηκε στον αγώνα του, και το όραμα του ταυτόχρονα, "να αναπτυχθεί η περιφέρεια, να ξαναζωντανέψει η ξεχασμένη Ελλάδα μέσα από την ενεργοποίηση του πολίτη"…

Την υπέρβαση των κομματικών "καφενείων" που πέτυχε ο Γ. Γεννηματάς στη Μεσσηνία υπενθύμισε ακόμα η κόρη του, για να παρατηρήσει ότι αυτό το αναγνώρισε ο κόσμος και "ο τόπος το ανταπέδωσε με μια αγάπη που ακόμα ζει".

"Αναπνέουμε τις ιδέες του" κατέληξε, εξηγώντας τους σκοπούς για τους οποίους έχει συσταθεί ο όμιλος "Γιώργος Γεννηματάς": "Πάνω από 2.000 μέλη προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στην επιθυμία του να κάνουμε πράξη όσα δεν πρόλαβε ο ίδιος, γιατί ούτε η σιωπή, ούτε η λήθη του αρμόζουν".

Τον αγώνα του Γιώργου Γεννηματά για σύνθεση, συνεννόηση" και συναίνεση τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κατσιλιέρης, επισημαίνοντας κι αυτός από την πλευρά του ότι ο αγώνας του Μεσσήνιου πολιτικού γινόταν με βάση την αρχή "πολιτική για τους ανθρώπους, όχι μόνο για τους οικονομικούς δείκτες".

"Μεγάλα βήματα στον τομέα του πολιτικού πολιτισμού, που θα είχαν εξελιχθεί σε άλματα αν ζούσε ακόμα χαρακτήρισαν το πέρασμα του Γιώργου Γεννηματά" σημείωσε με τη σειρά του ο βουλευτής Σταύρος Μπένος, δηλώνοντας ότι ο αείμνηστος πολιτικό κατόρθωσε "να δώσει ανθρώπινη διάσταση στο σκληρό πεδίο της πολιτική".

Ως "μεγάλο απόντα" χαρακτήρισε το Γ. Γεννηματά ο βουλευτής Γιάννης Γιανακόπουλος, κάνοντας λόγο ακόμα για το "μεγάλο έλληνα που άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα όπου κι αν πέρασε, έχοντας κάνει σημαία του την εθνική συμφιλίωση"

"Κορυφαία πολιτική προσωπικότητα, γενικής αποδοχής και πανελλαδικής εμβέλειας" αποκάλεσε το Γ. Γεννηματά ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, που μίλησε ακόμα για τον "πολιτικό της ανθρωπιάς, που κατέκτησε τους ανθρώπους πάνω από κόμματα και χρώματα", για να καταλήξει εκφράζοντας την υπερηφάνεια της Μάνης και της Μεσσηνίας για το γεγονός ότι "ο καταξιωμένος σε όλα του πολιτικός ήταν παιδί τους".

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ υπογράμμισε δε δια μακρών την προσωπικότητα, το χαρακτήρα και την προσπάθεια του Μεσσήνιου πολιτικού και τόνισε χαρακτηριστικά" Ο Γιώργος Γεννηματάς μας άφησε να σκεπτόμαστε ότι ο κόσμος μπορεί να είναι και καλύτερος από αυτόν τον κόσμο που ζούμε".

Πολύς ήταν ο κόσμος στις Θαλάμες το απόγευμα της Κυριακής επώνυμοι αλλά και απλός "ανώνυμος" κόσμος τίμησε το μεγάλο απόντα.

Ανάμεσα τους ήταν ακόμα, ο Κοσμάς Σφυρίου βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υπουργός Αιγαίου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Εύη Χριστοπούλου, ο δήμαρχος Αβίας Παναγιώτης Μπασάκος, ο περιφερειακός διευθυντής Μεσσηνίας Γιάννης Κυβέλος, ο Παναγιώτης Γεννηματάς πρόεδρος της "Omega Bank" και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων, ο πολιτευτής Αλέκος Βλαχογιάννης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Νίκων Αρκουδέας, ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Καλαμάτας Σπύρος Ζόμπολος, ο διευθυντής Δασών Παναγιώτης Μπαζίγος κ.ά.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2001 Δήμου Λεύκτρου


Αινείας Τίτος ] Αλέπης Κούλης ] Ανεμοδουράς Στέλιος ] Αραπάκης Πέτρος ] Βαγιακάκος Δικαίος ] [ Γεννηματάς Γιώργος ] Δασκαλάκης Απ. ] Δεκουλάκος Ηλίας ] Κολόζης Γιώργος ] Κουγέας Σωκράτης ] Κουκουλές Φαίδων ] Κουτσιλιέρης Ανάργυρος ] Ξεπαπαδάκος Αντώνης ] Πασαγιάννης Κώστας ] Πασαγιάννης Σπήλιος ] Πολίτης Νικόλαος ] Σερεμετάκη Νάντια ] Σκαλκέας Γρηγόρης ] Σκοπετέας Σταύρος ] Ταβουλαρέας Γιάννης ] Τσιμικάλη Πιπίνα ] Φτέρης Γεώργιος ] Ψαρρέας Ιωάννης ]