Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Ιωάννης Ψαρρέας

Στις 26 Μαΐου 2002, ημέρα Κυριακή και από τις 11 π.μ., στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας άρχισε η εκδήλωση τιμής και μνήμης του λαμπρού επιστήμονα και καταξιωμένου Μανιάτη πολιτικού αείμνηστου Ιωάννη Ψαρρέα.

Ακολούθως έλαβε χώρα η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του στην πλατεία Καλαμάτας.

Την εκδήλωση οργάνωσαν: Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας, ο Δήμος Λεύκτρου, ο δήμος Αβίας και ο Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας.

Συντονιστής της όλης εκδηλώσεως ήταν ο Δ/ντής Δασών Μεσσηνίας και πρόεδρος του Συλλόγου Μανιατών κ. Παναγιώτης Μπαζίγος. Ομίλησαν οι: κ. Σταύρος Μπένος Υφυπουργός του ΥΠΕΣΔΔΑ με θέμα: «Ιωάννης Ψαρέας. Ο θρίαμβος της ανθρωπιάς και της πραότητας σε μία εποχή παθών και συγκρούσεων», και ο Προκοπής Παυλόπουλος τ. υπουργός - Καθηγητής με θέμα: «Ο Ιωάννης Ψαρρέας. Η πολιτική του ήθους και του μέτρου».

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του έγιναν στις 12.30 στην πλατεία της Καλαμάτας. Καιρός ήταν να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στο διακεκριμένο τέκνο της Μάνης, που με την παρουσία στην πολιτική σκηνή τίμησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και αναδείχτηκε ένας από τους πιο αγνούς Έλληνες πολιτικούς το 20ου αιώνα.

Ο αείμνηστος Ιωάννης Ψαρρέας γεννήθηκε το 1902 στο Νομιτσί της Μάνης και πέθανε το 1982. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό του και τα εγκύκλια μαθήματα στο γυμνάσιο της Καλαμάτας. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα κι άσκησε την ειδικότητα του γιατρού ακτινολόγου στην Καλαμάτα. Νυμφεύτηκε την κ. Σταυρούλα Ξανθάκη κι απόκτησαν μια κόρη, την κ. Αύρα Ψαρρέα-Σάνδρη. Επί δημαρχίας Παν. Καίσαρη εκλέχτηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας και διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Από το 1952 και μέχρι το 1967 εκλεγόταν πρώτος βουλευτής Μεσσηνίας, αρχικά με τον Ελληνικό Συναγερμό (1952) και ύστερα με την ΕΡΕ (Το 1956, 1958, 1961, 1963 και 1964). Με την αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού, το 1974, εκλέχτηκε και πάλι βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Από το 1956 μέχρι το 1963 διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικής Προνοίας. Από τη θέση εκείνη έδειξε όχι μόνο τις σπάνιες αρετές που κοσμούσαν το χαρακτήρα του αλλά και τη χωρίς όρια αγάπη του για τη Μάνη και τους Μανιάτες. Ο Γιάννης Ψαρρέας υπήρξε ομολογουμένως ένας χρηστός πολιτικός μα πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα τέλειος άνθρωπος.


Αινείας Τίτος ] Αλέπης Κούλης ] Ανεμοδουράς Στέλιος ] Αραπάκης Πέτρος ] Βαγιακάκος Δικαίος ] Γεννηματάς Γιώργος ] Δασκαλάκης Απ. ] Δεκουλάκος Ηλίας ] Κολόζης Γιώργος ] Κουγέας Σωκράτης ] Κουκουλές Φαίδων ] Κουτσιλιέρης Ανάργυρος ] Ξεπαπαδάκος Αντώνης ] Πασαγιάννης Κώστας ] Πασαγιάννης Σπήλιος ] Πολίτης Νικόλαος ] Σερεμετάκη Νάντια ] Σκαλκέας Γρηγόρης ] Σκοπετέας Σταύρος ] Ταβουλαρέας Γιάννης ] Τσιμικάλη Πιπίνα ] Φτέρης Γεώργιος ] [ Ψαρρέας Ιωάννης ]