Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Πασαγιάννης Κώστας

Γεννήθηκε το 1872 στην Ανδρούβιτσα (Εξωχώρι) Καρδαμύλης.* Ο πατέρας του ήταν ειρηνοδίκης και η καταγωγή του ήταν από την Α. Μάνη. Έτσι υπηρέτησε και στο Καστόρι της Σπάρτης, όπου και γεννήθηκε ο Σπήλιος Πασαγιάννης, αδελφός του Κώστα.

Ο Κ. Π. σπούδασε Νομικά και διορίστηκε ειρηνοδίκης, αλλά η κλίση του στη λογογραφία ήταν εμφανής. Το 1894 εξέδωσε «Τα πρώτα παραμύθια». Με το ίδιο προσεγμένο ύφος ακολούθησαν οι «Μοσκιές - Ηθογραφικά Μανιάτικα Διηγήματα» (1898) και «Τα Τσιλικρωτά», ενώ εξέδωσε πλήθος περιηγητικά διηγήματα και οδηγούς ταξειδιωτικούς, απ' τα οποία «εξέχουν» τα «Σπάρτη - Μυστράς», «Εφτάνησα», «Αττικοί περίπατοι» (1921), που τον κατατάσσουν σαν πρωτοπόρο του «τουριστικού λογογραφήματος» στην Ελλάδα. Επίσης εξέδωσε πολλά σχολικά βιβλία (Αναγνωστικά κλπ.) και παιδικά («Η προσευχή του παιδού» 1928, «Σερβικά τραγούδια»). Αλλά τα «Μανιάτικα Μοιρολόγια και Τραγούδια» (1928) είναι το σημαντικώτερο από τα έργα του για τη Μάνη.

Με το χαρακτηριστικό «σουλούπι» του κυκλοφορούσε στην παλιά Αθήνα: άψογα ντυμένος, με παλτό σαν μπέρτα, πλατύγυρο καπέλο, μακριά ξανθά μαλλιά και γένια, μεγάλα γαλανά μάτια (με γυαλάκια) και πανύψηλος, λίγο γυρτός, κι έτσι ήταν η αφορμή να ονομαστούν όλοι οι νέοι λόγιοι δημοτικιστές «μαλλιαροί» από τον Παύλο Νιρβάνα.

Μεγάλη η μανία του Κ. Π. με τις εκδρομές και τους περιπάτους, τον έκανε να κυκλοφορεί και με μπότες και κυλόττα ορειβασίας και παρ’ όλες τις θλίψεις που τον βρήκαν στην οικογένειά του δεν σταμάτησε την λογογραφική του πορεία.

Γύρω στα 1900 πέθανε ο μικρότερος αδελφός του Αγησίλαος (1880-1900). η Φαλίτσα, η αδελφή τους (γεν. 1876) πέθανε το 1922, ενώ ο Σπήλιος το 1908.

Έγραψε και κριτικά έργα («Μαβίλης»). Πάντα προοδευτικός, λεπτός στη συμπεριφορά του, λίγο κλειστός, λιγόλογος, «φευγάτος». Λαογράφος, ποιητής, πεζογράφος, ταξιδιώτης, μοντέρνος και παραδοσιακός μαζί, ιδιόρρυθμος. Υπηρέτησε σαν ειρηνοδίκης στο Ξυλόκαστρο, στη Φολέγανδρο, Ιθάκη και Κέρκυρα. Εκεί βρισκόταν μαζί με τον αγαπημένο φίλο του Λορ. Μαβίλη όταν παντρεύτηκε την Ειρήνη Καποδίστρια. Αρθρογράφησε σε εφημερίδες και περιοδικά, όπως: «Ακρόπολις», «Εστία», «Νέα Ελλάδα» και «Νέο Πνεύμα», «Παρνασσός», «Ολύμπια», «Χαραυγή Μυτιλήνης», «Μούσα της Ζακύνθου», «Παναθήναια», «Νουμάς», «Φιλολογοκή Ηχώ Κωνστανινουπόλεως», «Τέχνη», «Γράμματα Αλεξανδρείας», «Νέα Εστία» κλπ. Πέθανε στην Αθήνα από συγκοπή το 1933.

*Από λάθος έχει γραφτεί «Ανδρούσα» σε πολλές εγκυκλοπαίδειες, που αντιγράφουν η μία την άλλη.

Από το βιβλίο το Κυριάκου Δ. Κάσση «Διακόσιοι Μανιάτες Λογογράφοι», Αθήνα 1998.


Αινείας Τίτος ] Αλέπης Κούλης ] Ανεμοδουράς Στέλιος ] Αραπάκης Πέτρος ] Βαγιακάκος Δικαίος ] Γεννηματάς Γιώργος ] Δασκαλάκης Απ. ] Δεκουλάκος Ηλίας ] Κολόζης Γιώργος ] Κουγέας Σωκράτης ] Κουκουλές Φαίδων ] Κουτσιλιέρης Ανάργυρος ] Ξεπαπαδάκος Αντώνης ] [ Πασαγιάννης Κώστας ] Πασαγιάννης Σπήλιος ] Πολίτης Νικόλαος ] Σερεμετάκη Νάντια ] Σκαλκέας Γρηγόρης ] Σκοπετέας Σταύρος ] Ταβουλαρέας Γιάννης ] Τσιμικάλη Πιπίνα ] Φτέρης Γεώργιος ] Ψαρρέας Ιωάννης ]