Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Ταβουλαρέας Γιάννης

Το «αιωνόβιο παιδί» πού πέθανε πρόσφατα στην Καλαμάτα. Γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα μας στη Σαϊδώνα της ΒΔ Μάνης και από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων βρέθηκε να δουλεύει βοηθός σε φωτογραφείο της Καλαμάτας. Φωτογράφος μέχρι την ωριμότητά του, έγινε ταυτόχρονα και «λαϊκός υποθηκοφύλακας» της Καλαμάτας και της Σαϊδώνας. Ανήκε στην Αριστερά. Άρχισε να συλλέγει λαογραφικό υλικό και αντικείμενα που δώρισε στο Λαϊκό Μουσείο Καλαμάτας, που ήταν από τους βασικούς συντελεστές της Ίδρυσής του, μαζί με τους Γ. Αναπλιώτη, Π. Οικονομάκο.

Άρχισε να γράφει αν και είχε τελειώσει μόνο μερικές τάξεις του Δημοτικού. Δημοσίευσε αρκετά μελετήματα (Ιστορικά-λαογραφικά) και διηγήματα που τα χαρακτηρίζει το γνήσιο λαϊκό ύφος τους και η λατρεία για την ιδιαίτερη πατρίδα του Σαϊδώνα (Μάνη) και την πόλη που τον ωρίμασε (Καλαμάτα).

Σημαντικότερα έργα του: «Μεταβυζαντινά κειμήλια» (1969), «Δυο μοναστήρια Σαμουήλ καίι Βαϊδενίτσα» (1970), «Τα παλιά αρχοντικά της Καλαμάτας», «Ο παπα-Τούρτας από το Δυρράχι», «Ο Άγιος Κουκουζέλης απ’ το Δυρράχι», «Ό Ελληνοαμερικανός Γερ. Μιχάλιας», «Τα εκκλησίδια της Σαϊδώνας» (1981), «Σαϊδονίτικα Λαογραφήματα» (1982), «Η περικεφαλαία του Π. Μαυρομιχάλη» (1982), «Καλαματιανά θέματα» (1983), «Σαϊδώνα, πρώτη στον αγώνα» (1984), «Ο Μεγάλος Λάζαρος κι οι Μανιάτικες Γελασίες» (1985), «ΉΗ παλιά Καλαμάτα» (1985, γ'εκδ.). Δεν πρόλαβε να τυπώσει την μελέτη του «Ταβουλάρηδες, Μαλέοι, Σγουρομαλέοι». Πέθανε πριν τρία χρόνια καίι ένα άδολο παιδικό χαμόγελο ενενήντα τριών χρόνων έσβησε από την Καλαμάτα.

Από το βιβλίο το Κυριάκου Δ. Κάσση «Διακόσιοι Μανιάτες Λογογράφοι», Αθήνα 1998.


Αινείας Τίτος ] Αλέπης Κούλης ] Ανεμοδουράς Στέλιος ] Αραπάκης Πέτρος ] Βαγιακάκος Δικαίος ] Γεννηματάς Γιώργος ] Δασκαλάκης Απ. ] Δεκουλάκος Ηλίας ] Κολόζης Γιώργος ] Κουγέας Σωκράτης ] Κουκουλές Φαίδων ] Κουτσιλιέρης Ανάργυρος ] Ξεπαπαδάκος Αντώνης ] Πασαγιάννης Κώστας ] Πασαγιάννης Σπήλιος ] Πολίτης Νικόλαος ] Σερεμετάκη Νάντια ] Σκαλκέας Γρηγόρης ] Σκοπετέας Σταύρος ] [ Ταβουλαρέας Γιάννης ] Τσιμικάλη Πιπίνα ] Φτέρης Γεώργιος ] Ψαρρέας Ιωάννης ]