Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Ο νέος πρόεδρος για το 2003

Γ. Σκαλκέας στα ηνία της Ακαδημίας

Τα ηνία της Ακαδημίας Αθηνών αναλαμβάνει από την ερχόμενη Πέμπτη ο Γρηγόριος Σκαλκέας, καθηγητής Ιατρικής, γνωστός στο πανελλήνιο ειδικότερα από τα καθημερινά ιατρικά ανακοινωθέντα κατά την περίοδο νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου στο «Ωνάσειο».

Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας από το 1989 και από πέρυσι εκλεγμένος αντιπρόεδρός της. Γεννήθηκε στην Αρεόπολη Λακωνίας, όπου υπηρετούσε ο φιλόλογος πατέρας του στο Γυμνάσιο. Στη Μάνη πέρασε τα οκτώ πρώτα χρόνια της ζωής του και θεωρεί τον εαυτό του Μανιάτη. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής. Μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό στην Καρδιαγγειακή και Θωρακική Χειρουργική και στις Μεταμοσχεύσεις.

Για 40 ολόκληρα χρόνια εργάστηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο εκ των οποίων τα έξι πρώτα ως βοηθός του καθηγητή Χρηστέα. Εξελέγη τακτικός καθηγητής το Φεβρουάριο του 1967. Από την είσοδό του στην Ακαδημία Αθηνών έβαλε στόχο τη δημιουργία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών του οποίου είναι τώρα πρόεδρος. Πρόσφατα έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανακάλυψη προσθετικού αγγείου για την αντιμετώπιση θωρακοκοιλιακών ανευρυσμάτων.

Κατά την τελετή εγκατάστασής του στη θέση του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών (στις 9/1/2003, 7 μ.μ.) θα μιλήσει όπως συνηθίζεται σε θέμα της ειδικότητάς του: «Η πρόκληση του γήρατος στον 21ο αιώνα». Τη θέση του αντιπροέδρου της Ακαδημίας αναλαμβάνει ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Ιακωβίδης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/01/2003


Αινείας Τίτος ] Αλέπης Κούλης ] Ανεμοδουράς Στέλιος ] Αραπάκης Πέτρος ] Βαγιακάκος Δικαίος ] Γεννηματάς Γιώργος ] Δασκαλάκης Απ. ] Δεκουλάκος Ηλίας ] Κολόζης Γιώργος ] Κουγέας Σωκράτης ] Κουκουλές Φαίδων ] Κουτσιλιέρης Ανάργυρος ] Ξεπαπαδάκος Αντώνης ] Πασαγιάννης Κώστας ] Πασαγιάννης Σπήλιος ] Πολίτης Νικόλαος ] Σερεμετάκη Νάντια ] [ Σκαλκέας Γρηγόρης ] Σκοπετέας Σταύρος ] Ταβουλαρέας Γιάννης ] Τσιμικάλη Πιπίνα ] Φτέρης Γεώργιος ] Ψαρρέας Ιωάννης ]